A Study of Mixing Characteristics for Cosmetic Pine Powder

화장품용 미분체 혼합공정에서의 분산특성 연구

  • Published : 1993.03.01

Abstract

The cosmetic fine powders were mixed with variation of mixing time(5) in the mixers (ribbon mixer, powder mixer, micropulverizer and fine impact mill). The powders were nixed with small amount of ferric oxide. as tracer. The mixed powders ere measured the particle size distribution, specific surface area and surface color with mixing time (s). The color variation, particle size distribution and specific surface area of the mixed powder exist a relationship with mining time(s) that can be expressed as mathematical equations to show the degree of the mixing of the powder mixture. The linear velocity of the impellar tip is the main factor contributing to he mixing efficiency of the mixers un this study. According to the linear velocity, he mixers used are devieded as convection mixing (ribbon mixer), sclera mixing powder mixer) and diffusion mixing (micropulverizer/fine impact mill).

화장품에 사용되는 미분체의 혼합특성을 알기 위하여 화장품용 미분체 혼합기인 ribbon mixer, powder mixer micropulverizer, fine impact mill에 미립자, 구상 및 판상의 형태를 가진 bulk powders를 혼합시간을 변화 시키면서 혼합하는 실험을 하였다. 혼합분체의 혼합정도를 평가하기 위하여 산화철을 tracer로 사용하였으며, 원료 및 혼합물의 particle size distribution, specific surface area, density 및 표면색상을 측정하였다. 미분체 혼합물의 혼합시간과 표면색상변화, 입도분포 및 비표면적과의 사이에 대수적 1차 상관관계가 성립되었고, 색상의 변화로부터 혼합정도를 평가할 수 있는 간단한 식을 도출하였다. 사용된 혼합기에 대해 혼합기구별 modelling과 혼합에 따른 입도 분포 및 비표면적의 변화로부터 혼합기 impellar tip에서의 linear velocity별 혼합기는 대류혼합, 전단혼합 및 확산혼합으로 분류되었다.

Keywords