산사 및 가자 에테르 추출물의 항산화 효과

Antioxidative effectiveness of ether extract in Crataegus pinnatifida Bunge and Terminalia chebula Rets

  • Kim, Jeong-Sook (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Gee-Dong (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Yoon, Hyung-Sig (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
  • 발행 : 1993.06.30

초록

탈지된 산사(Crataegus pinnatifida Bunge) 및 가자(Terminalia chebula Retz)로부터 유리형, 용성 에스테르형 및 불용성 페놀성분을 추출하여 대두유 기질에서 이들의 항산화 효과를 BHA 및 BHT와 비교하고, HPLC에 의해 항산화성 물질의 패턴을 확인하였다. 과산화물가와 TBA가에 의해 측정된 항산화 효과 비교실험은 $45^{\circ}C$에서 25일간 실시되었는데, 산사와 가자 추출물은 BHA 및 BHT보다 아주 우수한 항산화성을 보였으며, 특히 가자는 산사보다 다소 높은 항산화력을 보였다. 추출 성분들 중에서는 산사는 유리형, 가자는 용성 에스테르형에서 높은 항산화 효과가 나타났다. 추출물에 대한 크로마토래피에서 산사의 유리형 페놀산은 3개의 성분으로, 용성 에스테르형 및 불용성 페놀산은 각각 2개의 성분으로 나타났으며, 가자의 경우에는 모든 추출물들이 각각 3개의 성분으로 분리되었다.

Free phenolic acid, soluble ester and insoluble phenolic acid were extracted from defatted Crataegus pinnatifida and Terminalia chebula. Their antioxidative effectiveness was compared with BHA and BHT for soybeen oils by measuring peroxide and thiobarbituric acid values at $45^{\circ}C$ for 25 days. The patterns of these extracts were compared by using high performance liquid chromatography. Ether extracts from Crataegus and Terminalia showed a higher antioxidative effectiveness than BHA and BHT, and the latter was more effective than the former Among phenolic extracts, free phenolic acid and soluble phenolic acid ester were found most effective in Crataegus and Terminalia, respervively, Each phenolic extract was confirmed to be composed of two or three individual compounds.

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