Fusion Hybrid and Carotenoid Formation from the Yeast, Phaffia rhodozyma

효모 Phaffia rhodozyma의 융합체와 Carotenoid 생성

  • Chang, Kee-Myung (Department of Microbiology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Moon-Hee (Department of Microbiology, Chonnam National University) ;
  • Song, Myung-Hee (Department of Microbiology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Sang-Moon (Department of Microbiology, Chonnam National University) ;
  • Chun, Soon-Bai (Department of Optics, Kwang-ju Junior College)
  • 장기명 (전남대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김문휘 (전남대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 송명희 (전남대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김상문 (전남대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 전순배 (광주보건 전문대학교 안경학과)
  • Published : 1993.03.30

Abstract

ABSTRACT: The cell fusants were constructed from complementary auxotrophic mutants of Phffia rhodozyma. The nuclear fusion of the fusants was demonstrated by several techniques including comparision of cell volume, estimation of DNA content and nuclear staining. The cell fusants were very stable for succeeding transfer culture on complex medium for more than one year. Malt extract (1%, w/v) and abscisic acid(1 mM) increased the carotenoid formation whereas gibberellic acid(5mM) and riboflavin(0.1 mM) decreased the corresponding content.

Astaxanthin을 생산하는 효모 Phaffia rhodozyma로 부터 제조된 상보적 돌연변이 균주사이의 융합체에 대한 carotenoid 함량 및 성분을 분석하였으며, 몇가지 화학첨가물에 의한 이들의 색소 증진 효과를 조사하였다. 핵 융합이 확인된 융합체들은 완전배지에서 1년 또는 그 이상 계대 후에도 매우 안정 하였다. 그리고 이들의 astaxanthin 함량은 야생형 모균주의 그것에 비해 약 $2.0{\sim}3.0$배 이었다. 또한 화학첨가물(malt extract, abscisic acid, gibberellic acid, riboflavin)에 의한 색소 증진 효과는 l% malt extract와 1 mM abscisic acid 첨가시 대조구에 비교해 총 caretenoid 함량이 35%와 11%가 각각 증진되었고, 이와 반대로 5 mM gibberellic acid와 0.1 mM riboflavin첨가시 19%와 12%가 각각 감소되었다.

Keywords