호알칼리성, 고온성 Bacillus sp. TA-11의 분리와 $\beta$-galactosidase의 생산

Isolation of Alkalophilic, Thermophilic Bacillus sp. TA-11 and Production of $\beta$-Galactosidase

  • 이종수 (배재대학교 이공대학 유전공학과) ;
  • 곽인영 (배재대학교 이공대학 유전공학과) ;
  • 금종화 (대전보건전문대학 식품영양과)
  • Lee, Jong-Su (Dept. of Genetic Engineering, Pai Chai University) ;
  • Gwak, In-Yeong (Dept. of Genetic Engineering, Pai Chai University) ;
  • Geum, Jong-Hwa (Dept. of Food and Nutrition, Taejon Medical Junior College)
  • 발행 : 1992.02.28

초록

$\beta$-galactosidase를 강력하게 생산하는 호알칼리성, 고온성 세균 TA-11를 부엽토에서 분리하여 Bacillus sp. TA-11로 동정 하였다. Bacillus sp. TA-11에 의한 $\beta$-galactosidase 생산은 lactose 1.5%, peptone과 yeast ext. 각각 0.4%, $MgSO_4$ 0.2%, $NH_4$CL 0.05% 및 NaCl 0.2% 등을 함유한 배지의 pH를 10.0으로 하여 시험균을 접종한후 $50^{\circ}C$에서 2일간 진탕배양 하였을 때 가장 좋았다.

A alkalophilic, thermophilic bacterium TA-11 which produce $\beta$-galactosidase highly was isolated from compost and identified to the genus Bacillus. $\beta$-galactosidase production was maximized when it was incubated in synthetic medium containing 1.5% lactose. 0.4% peptone, 0.4% teast ext., 0.2% $MgSO_4$ 0.05% $NH_4$Cl and 0.2% NacL(initial pH; 10.0) at $50^{\circ}C$ for 2 days in reciprocal shaker.

키워드