미끈망둑, Luciogobius guttatus Gill의 산란습성(産卵習性)및 초기생활사(初期生活史)

Early Life History and Spawning Behavior of the Gobiid Fish, Luciogobius guttatus Gill

  • 김용억 (부산수산대학교 해양생물학과) ;
  • 한경호 (부산수산대학교 해양생물학과) ;
  • 강충배 (부산수산대학교 해양생물학과) ;
  • 유정화 (부산수산대학교 해양생물학과)
  • Kim, Yong-Uk (Department of Marine Biology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Han, Kyeong-Ho (Department of Marine Biology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Kang, Chung-Bae (Department of Marine Biology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Ryu, Jung-Wha (Department of Marine Biology, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1992.06.30

초록

1990년(年) 4월(月)과 5월(月)에 부산시(釜山市) 해운대구 동백섬 내에 위치한 부산수산대학교 부설 해양연구소 앞 조간대(潮間帶)에서 미끈망둑 친어(親魚)들의 산난습성(産卵習性)과 5회에 걸쳐 간조시(干潮時) 작은 돌의 하면(下面)에 자연산란하여 부착된 난을 실험실로 운반하여 난발생과정(卵發生過程)과 성장(成長)에 따른 자치어(仔稚魚) 외부형태(外部形態)와 내부골격 발달과정(發達過程)을 관찰(觀察)한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 산난(産卵)은 간조시(干潮時)에 조간대의 작은 돌 축조물의 하면(下面)에 하며, 산란후 수컷은 난을 보호(保護)하는 습성(習性)이 있다. 2. 수정난(受精卵)은 난경이 $2.71{\sim}2.80{\times}0.65{\sim}0.74mm$로 부착사를 지닌 투명한 침성난이다. 3. 부화(孵化)에 소요된 시간(時間)은 사육수온 $19.5{\sim}25.5^{\circ}C$(평균(平均) $22.7^{\circ}C$)에서 배체형성(胚體形成) 후(後) 98시간만에 부화(孵化)한다. 4. 부화직후(孵化直後)의 자어(仔魚)들은 평균(平均) 전장(全長) 3.90mm로 입과 항문(肛門)이 열려있고, 흑색소포(黑色素胞)는 두정부(頭頂部), 부레 위, 체측(體側)의 등쪽과 배쪽 및 복면(腹面)에 분포하며, 근절수(筋節數)는 35-36개이다. 5. 부화후(孵化後) 11일째 평균전장(平均全長) 5.50mm의 자어(仔魚)는 등지느러미와 뒷지느러미가 생길 부분이 융기(隆起)하기 시작한다. 6. 부화후(孵化後) 16일째 자어(仔魚)는 평균(平均) 전장(全長) 6.20mm로 척색말단이 $45^{\circ}$위로 굽어진다. 7. 부화후(孵化後) 48-50일째 개체는 평균(平均) 전장(全長) 13.40mm로 배지느러미가 완전하게 생성(生成)되어 모든 지느러미 줄기가 정수(定數)에 달하며 치어기(稚魚期)로 이행한다. 8. 부화후(孵化後) 11일째 전장(全長) 5.50mm에서 두개골(頭蓋骨) 중(中) 부설골(副楔骨) 기저후두골(基底後頭骨)의 일부가 가장 먼저 골화(骨化)하고 내장골(內臟骨) 중(中) 호흡, 섭이와 관련된 악골(顎骨)과 새개골 등이 골화(骨化)한다. 9. 척추골(脊椎骨)은 앞쪽에서 뒤로 골화(骨化)가 진행되며, 신경극(神經棘)과 혈관극(血管棘)은 대응하는 추체(椎體)에 앞서서 골화(骨化)한다. 10. 악골(顎骨)은 비교적 두개골(頭蓋骨)과 척추골(脊椎骨)보다 먼저 골화(骨化)되어 부화 (孵化)18일째 전장(全長) 6.60mm에서 기본적인 형태(形態)를 갖춘다. 11. 대부분 내부골격은 부화(孵化) 47~50일째 평균(平均) 전장(全長) 13.40mm에서 거의 골화(骨化)가 완성되어 성어(成魚)와 비슷한 형태(形態)를 갖춘다.

The gobiid fish, Luciogobius guttalus Gill has an anguilliform with some blackish and reddish brown color in life. It grows up to 90mm in total length. The specimens have been collected from several localities in the southern parts of Korea and Hokkaido, Japan. During the ebb tide, the fish was found in high level of intertidal zone exposed to the air among pebbles in the hollows and slopes of rocks. There are also some other small gobiid fishes comprising 3 species of relative gobies and 1 species of blennioid fish. A total of 5 egg masses were collected from the coast of Haeundae in April to May 1990. Each egg mass was deposited in one layer on the underside of a stone embedded in pebbles and guarded by the male parent. The eggs are club-shaped ranging from 2.71 to 2.80mm in long axis and from 0.65 to 0.74mm in short axis. The eggs were hatched in 98 hours after incubatied at the temperature varying from 19.5 to $25.5^{\circ}C$The newly hatched larvae were from 3.85 to 4.00mm in total length with 35~36 myomeres. In eleven days after hatching, total length reached 5.50mm. The part of the fin-fold of the future dorsal and anal fins became high. In sixteen days after hatching, the lavae averaged 6.20mm in total length and the caudal notochord flex at $45^{\circ}$. The larvae reached the juvenile stage in 48~50 days after hatching and attained 12.80~14.00mm in total length, and all fin-rays was formed. Ossification of the cranium took place at 5.50mm of mean total length in parasphenoid and basioccipital. Ossification of the visceral skeleton occurred in areas where active movements of bones are required, notalbly in the parts of feeding and respiration. Vertebrae began to develop from the anterior end to ossify posteriorly. Neural and haemal spines of vertebrae ossified always prior to the corresponding centra. When larvae reached to about 6.60mm in mean total length (17~18 days after hatching), jaw bones were more repidly ossified than vertebrae and cranium. Ossification of all bones nearly completed when the larvae reached to 13.40mm in mean total length (47~50 days after hatching).

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