한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제25권1호
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- Pages.45-50
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- 1992
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
갑각류부산물을 이용한 키틴의 제조 및 이용에 관한 연구 1. 키틴, 키토산 및 미세결정화 키틴의 기능특성
Utilization of Chitin Prepared from the Shellfish Crust 1. Functional Properties of Chitin, Chitosan, and Microcrystalline Chitin
- AHN Chang-Bum (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 발행 : 1992.01.01
초록
폐기되고 있는 수산부산물을 유효하게 이용하여 식품산업의 학술적 자료를 얻을 목적으로 6종의 갑각류의 갑각을 회수하여 키틴, 키토산 및 미세결정화키틴을 제조하여 이들 성간의 기능특성에 대해 검토하였다. 제조된 키틴, 키토산 및 미세결정화키틴들의 겉보기체적, 수중침정체적, 보수력 및 지방흡수력은 각각
To utilize shellfish by-products effectively, chitin, chitosan, and microcrystalline chitin were prepared from 6 kinds of crustacean shells(Antarctic krill, Euphausia superba; Red snow crab, Chinonecetes japonicus: Daelongsuyum shrimp, Solenocera prominentis: Lobster, Linuparus trigonus: Gasibal shrimp, Nephrops thomsoni: Blue crab, Portunus trituberculatus) and their functional properties were studied. Apparent volume(AV), settling volume(SV), water binding capacity(WBC), and fat binding capacity(FBC) of various chitins, chitosans, and microcrystalline chitins ranged from
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