말쥐치 내장유의 특성

Characteristics of Filefish Viscera Oil

  • LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Jin-Soo (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • JOO Dong-Sik (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Poong-Ho (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan)
  • 이응호 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 김진수 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 주동식 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 김풍호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1992.05.01

Abstract

To obtain the applicable data for fish oil utilization, the characteristics of filefish viscera oil were studied. The lipid content showed the lowest value$(38.8\%)$ from viscera of filefish caught in April and the highest value$(59.5\%)$ in July. The seasonal variation in fatty acids showed a tendency of high level of polyenes such as 20:5 and 22:6 and low level of saturates such as 16:0 and 18:0 during the spawning season. While level of monoenes such as 18:1 was low regardless of seasons. The viscera of filefish caught in April contained $46.7\%$ total lipid(TL) which consisted of $94.3\%$ neutral lipid(NL), $1.6\%$ glycolipid(GL) and $4.1\%$ phospholipid(PL). The NL of filefish viscera mainly consisted of triglyceride$(88.1\%)$ and had esterified sterol and hydrocarbon, free sterol, diglyceride and free fatty acid in less quantity. The major fatty acids in TL and NL were 16:0, 18:0, 18:1, 20:5 and 22:6.

우리나라 연안에서 가장 많이 어획되어 가공 부산물로 폐기되고 있는 말쥐치 내장을 효율적으로 식용 화하기 위한 일련의 기초 연구로서 말쥐치 내장지질의 지질성분에 대하여 검토하였다. 말쥐치 내장의 총지질함량은 4월에 $34.8\%$로서 최저함량을, 7월에 $59.5\%$로서 최고 함량을 나타내어 연중 $30\%$ 이상을 유지하고 있었다. 계절별 각 구성지방산 조성은 1월에서 5월이 될수록 포화산의 조성은 감소하였으나, 폴리엔산의 조성은 증가하였고 5월부터는 7월로 갈수록 포화산의 조성은 증가하였으나 폴리엔산의 조성은 감소하였다. 그리고 모노엔산의 조성은 년중 $24.6-27.9\%$의 범위로 큰 변화가 없었다. 6월에 어획된 말쥐치 내장의 중성지질, 당지질 및 인지질함랑은 중량비로서 각각 $94.3\%,\;1.6\%$$4.1\%$로 중성지질이 거의 대부분을 차지하였고, 중성지질은 트리글리세리드$(88.1\%)$가 주성분이었고 이외에 탄화수소$(4.1\%)$, 스테롤류$(3.0\%)$, 디글리세리드$(2.5\%)$, 유리지방산$(2.3\%)$ 등이 동정되었다. 말취지내장지질에 큰 영향을 미치리라 생각되는 중성지질의 주요지방산은 16:0, 18:0, 18:1, 20:5 및 22:6등으로 고도불포화지방산의 조성비가 특히 높았다. 이상의 결과로 미루어 볼 때 말쥐치 내장은 지질이 거의 절반 정도로 이루어져 있으면서 20:5 및 22:6과 같은 영양적 생리적 효과가 우수한 고도불포화지방산 조성비가 높아, 유지공업의 좋은 자원이 되리라 생각된다.

Keywords