한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제25권4호
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- Pages.301-306
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- 1992
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Acetobacter aceti균의 심부배양에 의한 초산발효의 동력학적 연구
Kinetic Studies on Submerged Acetic Acid Fermentation of Acetobacter aceti
- KIM Sang-Moo (Department of Fisheries Resources Development KangNung National University) ;
- LEE Keun-Tai (Department of Food Science and Technology National Fisheries University of Pusan)
- 발행 : 1992.07.01
초록
초산발효능이 강하고 강호기성균인 Acetobacter aceti균의 초산발효에 있어서 교반과 통기속도를 달리했을 때의 발효에 미치는 경향을 요약하면 다음과 같다. 1) 교반 및 통기를 달리했을 때에 균의 증식, 산생성 및 기질소비는 상당한 차이가 있었으며 배양 48시간에 균체는 정체기에 도달하였다. 2) Acetobacter aceti균의 산 발효경향은 증식관 연형이었다. 3) 통기속도는 1v/v/M일 때, 교반속도 700, 500 및 300rpm에서의 최대비증식원도는 각각
In order to determine the optimal conditions for the process of acetic acid fermentation, the kinetics of Acetobacter aceti fermentation in submerged batch cultures were studied at different agitation speeds and air flow rates. The maximum cell concentration was noted after about 48 hr fermentation and the time course of Acetobactey aceti fermentation showed a distinct feature of growth-associated product formation. At agitation speeds 700, 500, and 300 rpm fixed on air flow rate 1 v/v/M, specific grow rates were
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