농도(濃度)가 다른 여러가지 질소원(窒素源) 양분용액(養分溶液)이 배추와 상치 종자발아(種子發芽)에 미치는 영향(影響)

Effects of Different Nitrogen Solution Varying Concentration on Seed Germination of Vegetable Crops(Brassica rapa L., Lactuca sativa L.)

  • 발행 : 1992.03.31

초록

질소염(窒素鹽)들의($(NH_4)_2SO_4$, $NH_4NO_3$, $KNO_3$, $Mg(NO_3)_2$, $Ca(NO_3)_2$, $(NH_2)_2CO$) 농도별(濃度別) 염강도(鹽强度)를 비교하고 영양액연속유출경사사경재배장치(營養液連續流出傾斜砂耕栽培裝置)를 이용하여 배추와 상치에 대한 발아장해정도(發芽障害程度)를 조사하였다. 그람분자량으로 동일농도(同一濃度)의 EC(electrical conductivity, mS/cm)를 측정한 결과 황산암몬은 1가염(價鹽)의 2배수준(倍水準)을 나타냈으나 질산고토, 질산석회는 1.5배정도 이었고 요소(尿素)는 전연 측정되지 않았다. 그리고 동일백분률(同一百分率) 농도(濃度)에서는 황산암몬(1.37)>질산암몬(1.22)>질산칼리(1.0)>질산석회(0.72)>질산고토(0.64)의 순(順)으로 EC치의 비율을 보였다. 배추와 상치의 발아에 가장 심한 장해를 주는 염(鹽)은 질산고토, 황산암몬이었으며 질산암몬도 질산칼리에 비하여 장해정도가 컸고 요소(尿素)는 질산칼리, 질산석회와 같이 가장 낮은 영향을 주었으나 농도가 짙어지면서 질산칼리, 질산석회도 장해를 나타냈다. 그리고 상치가 배추보다 발아장해에 더 예민한 편이었다. 발아장해(發芽障害)는 염농도(鹽濃度)보다 질소염(窒素鹽)의 종류(種類)에 더 큰 영향을 받는 것으로 나타났다.

For testing salts effect on seed germination, nitrogen solutions($(NH_4)_2SO_4$, $NH_4NO_3$, $KNO_3$, $Mg(NO_3)_2$, $Ca(NO_3)_2$, $(NH_2)_2CO$) were treated to chinese cabbage(Brassica rape L.) and lettuce(Lactuca sativa L.) seeding on the quartz sand bed given a tilt to wet by dripping. Electrical conductivities (mS/cm) increased with direct proportion by equivalent gram-molecular weight at $(NH_4)_2SO_4$ and $KNO_3$, $NH_4NO_3$, but those of Mg and Ca salt remained 1 1/2 times higher. And urea solution never showed EC at all. $(NH_4)_2SO_4$ solution appeared to have value of EC with 1.37 times as high as that of $KNO_3$ and it was in order of $(NH_4)_2SO_4>NH_4NO_3>KNO_3>Ca(NO_3)_2>Mg(NO_3)_2$ comparing with same percentage solution. Application of $Mg(NO_3)_2$ and $(NH_4)_2SO_4$ among 6 salts resulted in a severe decreas in germination of both crops, and $NH_4NO_3$ showed light inhibition in comparison to $KNO_3$. Urea showed little effect on germination as the same as $Ca(NO_3)_2$ and $KNO_3$ solution at low concentrations, but the latter two salts reduced germination remarkably at high concentrations. It is likely to show that germination inhibition is not affected by salt salanity but by the sort of salts.

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