Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 21 Issue 6
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- Pages.662-671
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- 1992
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
A Study on a Menu Planning Program in Institutional Food Service by Personal Computer
개인용 컴퓨터를 이용한 단체급식 식단 작성 프로그램에 관한 연구
- Kang, Hyeon-Ju (Dept. of Food and Nutrition, Tongnae Women's Junior College) ;
- Kim, Il (Dept. of Computer Science, Tongnae Women's Junior College)
- Published : 1992.12.01
Abstract
The purpose of this study was to develop a software system for menu planning program in an institutional food service. In this research, a Qnix-7700/AT(16 bit personal computer) compatible with IBM-PC/AT was used and all the files and programs were created by using COBOL. This study provides food service managers with more effective management system by personal computerized menu planning program. Software programs developed in this study were summerized as follows : (1) Programs for outputing standard amounts of the basic food groups. (2) Programs for inputing the cooking type code, the food code and the food amount of the menu. (3) Programs for outputing distribution of the basic food groups of the computerized menu. (4) Programs for calculating the price of each food and menu. (5) Programs for calculating the nutrient content of each food and menu. (6) Programs for outputing the purchasing amount of food. (7) Programs for outputing the menu table. (8) Programs for inputing and modifing the food composition in the food composition file. (9) Programs for inputing and modifing the cooking types in the cooking types file. (10) Programs for inputing and modifing the food prices in the food prices file.
본 연구에서는 영양사들의 주업무인 식단 작성 및 영양량 계산, 식품의 구입량 및 식재료비 계산 등에 소요되는 비능률적인 시간을 절약하여 급식 관리의 효율화를 기하기 위해서 컴퓨터를 이용한 단체 급식 식단 작성 프로그램을 개발하였다. 본 연구에서 개발된 프로그램은 영양상담 프로그램, 식단 작성 프로그램, 기준 자료관리 프로그램 등으로 구성되어 있으며, 이들 프로그램은 서로 연결되어 있다. 영양 상담 관리 프로그램은 식이 섭취 조사표 입력, 영양 분석 결과 검색, 영양 상담 결과 출력 등의 system으로 이루어졌으며, 식단 작성 관리 프로그램은 식단 작성 조건 입력 및 변경 system과 일일 영양 분석 system으로 이루어졌다. 이 식단 작성 조건 및 변경 system은 다시, 식품군별 구성량 검색, 기초 식단 입력 및 변경, 영양 섭취량 합계 및 영양 권장량 검색, 식단표 출력 등의 subsystem으로 이루어졌다. 일일 영양 분석 system은 작성된 3끼의 식단을 영양 상담 관리 프로그램에 연결시켜 그 group의 1일 영양 판정을 할 수 있는 보조 프로그램이다. 그리고 기준 자료 관리 프로그램은 식품 분석표 입력