Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 21 Issue 6
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- Pages.617-626
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- 1992
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effects of the Feeding Mixed Oils of the Butter, Sardine and Safflower Oils on Fatty Acid Metabolism of Serum and Liver in Rats
버터, 정어리유 및 홍화유를 혼합 급이한 흰쥐의 혈청 및 간장의 지방산 대사에 미치는 영향
- Kim, Han-Soo (Dept. of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
- Kim, Sung-Hee (Dept. of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
- Chung, Seung-Yong (Dept. of Food and Nutrition, Gyeongsang National University)
- Published : 1992.12.01
Abstract
This study was designed to observe the effects of the feeding mixed oils of the sardine oil containing n-3 EPA(eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) and the safflower oil in which were plenty of n-6 linoleic acid, on the fatty acid metabolism of serum and liver in the dietary hyperlipidemic rats. Experimental oils mixed with 16% butter(control group), 8% butter + 8% olive oil and 8% butter with various level of sardine and safflower oils were administered to the male rats of the Sprague Dawley for 4 weeks. In the fatty acid compositions of serum phospholipid, triglyceride and cholesteryl ester, according as the contents of mixed safflower oil increased, n-3 PUFA(polyunsaturated fatty acid) contents and ratio of EPA/AA(arachidonic acid) tended to be decreased, but n-6 PUFA contents and ratio of AA/PUFA tended to be increased. In the fatty acid composition of triglyceride component in liver lipid, DHA contents were most in the liver lipid. And components of cholesteryl ester, n-6 linoleic acid contents were high percentage. Fatty acid compositions of serum and liver lipids were influenced from the fatty acid composition of the test lipids.
n-3계 EPA와 DHA의 함유 비율이 높은 정어리유와 n-6계 linoleic acid의 함유비율이 높은 홍화유의 혼합급여가 고지질 식이 흰쥐의 혈청 및 간장의 지방산 대사에 미치는 영향을 구명하기 위해 Sprague Dawley계 숫 흰쥐에게 버터 식이를 대조군으로 하고 정어리유 및 홍화유의 혼합 비율을 달리한 유지를 급여하여 4주간 실험 사육한 후 혈청 및 간장의 지방산 조성을 분석 검토한 결과, 혈청 인지질, 중성지질 및 콜레스테롤 에스테르의 지방산 조성은 홍화유의 혼합 비율이 증가함에 따라 n-3계 지방산 및 EPA/AA 비율은 감소되는 반면, n-6계 지방산 및 AA/PUFA 비율은 증가되는 경향을 보였다. 간장 지질중 중성지질의 조성 지방산 중 DHA 함유 비율이 가장 높았고, 콜레스테롤 에스테르에서는 linoleic acid의 함유 비율이 높았다. 혈청 및 간장 지질의 지방산 조성은 시험유지의 지방산 조성에 영향을 받는 것으로 나타났다.