요소-수용액에서 Dodecylpyridinium Bromide의 미셀화에 미치는 압력효과

The Pressure Effects on the Micellization of Dodecylpyridinium Bromide in Urea Aqueous Solutions

  • 정종재 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 이상욱 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 노병길 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 최준호 (경북대학교 자연과학대학 화학과)
  • Chung Jong-Jae (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Lee Sang-Wook (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Roh Byung-Gil (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Choi Joon-Ho (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University)
  • 발행 : 1992.02.20

초록

몇 가지 요소-수용액에서 Dodecylpyridinium bromide의 임계미셀농도 변화를 1${\sim}$2000 bar 및 $25^{\circ}C$에서 전기전도도법으로 측정하였다. 수용액에 요소가 첨가됨에 따라 전압력 범위에서 임계 미셀농도가 증가하는 경향을 보였으며, 요소-수용액에서 압력의 증가에 따라 임계미셀농도가 증가하다가 어떤 압력이상에서는 압력의 증가에 따라 다시 감소하는 경향을 나타내었다. 한편 미셀 형성에 대한 분몰부피변화$({\Delta}V^m_o)$는 요소의 농도가 증가함에 따라 감소하는 경향성을 보였다. 이 결과로부터 단량체 상태의 계면활성제의 탄화수소사슬 주위의 물의 "icerberg" 구조가 요소에 의해 효과적으로 파괴된다는 것을 알 수 있었다.

The critical micelle concentration(CMC) values of Dodecylpyridinium bromide(DoPB) were determined by an electric conductivity method at 1${\sim}$2000 bars and $25^{\circ}C$. The CMC of DoPB increases with the addition of urea in the whole pressure region studied, and the CMC increases with an increase of the pressure in the low-pressure region, while in the high-pressure region the CMC decreases. The partial molar volume change $({\Delta}V^m_o)$ on micellization was also investigated in some urea aqueous solutions. The change $({\Delta}V^m_o)$ was reduced by the addition of urea. The results suggest that the "iceberg" structure of water around the hydrocarbon chain of the monomeric surfactant is effectively broken down by urea.

키워드

참고문헌

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