Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 8 Issue 1
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- Pages.9-14
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- 1992
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
The Morphological Properties of Acorn Starch Granules and Starch Gels
도토리 전분 및 전분겔의 형태학적 특성 연구
Abstract
The morphological properties of acorn starch granules and starch gels were examined with scanning electron microscope and X-ray diffractometer. The shape of acorn starch granule was rounded triangular and some elliptical. The size distribution of starch granule was also analyzed. The mean value of minor axis, major axis and the ratio of those were 4.785
도토리 전분 및 전분겔의 형태학적 특성을 주사전자현미경 및 X-회절도를 사용하여 조사하였다. 주사전자현미경에 의해 관찰한 도토리 전분입자의 형상은 대부분이 모서리가 둥글어진 삼각형이나 타원형이었다. 도토리 전분의 장경, 단경을 측정하여 각각의 분포양상을 분석하였고, 그로부터 얻은 평균치는 단경이 4.785