The Effect of Excess Dietary Vitamin A on Vitamin K-dependent Carboxylation in Rat Liver Microsomes

비타민 A 과량 섭취가 흰쥐의 간 Microsome의 비타민 K-dependent Carboxylation에 미치는 영향

  • Lilha Lee (Department of Home Economics Chung-ang University)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

The rate of vitamin K-dependent carboxylation of endogenous liver microsomal proteins and an exogenous peptide substrate for carboxylase were measured to test the effects of excess vitamin A on vitamin K function in rats. In vitro vitamin A incubation in normal rat microsomes of vitamin K-sufficient ras did not influence the carboxylation rates of either endogenous prothrombin precursors or a peptide substrate added, Similarly vitamin A incubation in micro-somes from control and excess vitamin A-fed rats that were on vitamin K-free diet did not change the rate significantly within the respectively groups ; however the rates of endogenous protein carboxylation from excess vitamin A-fed rats tended to be increased by the in vitro vitamin A addition compared to that of control rats. Excess vitamin A-fed rats had 2- to 3- fold higher carboxylase activites of endogenous protein carboxylation either with or without the invitro vitamin A incubation than did control rats. In an in vivo study carboxyalase activites with an added exogenous peptide substrate were not influenced by excess intake of vitamin excess vitamin A-fed rats than for control rats. Carboxylase activites tended to be increased amounts of vitamin A on endogenous protein carboxylation appeareed as early as one week post-initiation of the diet. The results of this study indicate that excess vitamin A produces toxic effect rapidly and that excess dietary vitamin A increase the rate of carboxylation of endogenous protein mainly prothrombin precursors which is an indication of vitamin K defi-ciency.

본 연구에서는 비타민 A 과량 섭취가 비타민 K 기능에 미치는 영향을 알아보기 위하여 carboxylase의 기질인 쥐의 간내 microsome 단백질과 첨가된 펩티드의 vitamin K-dependent carboxylation rate를 측정하였다. In vitro 실험에서는 정상 vit.A 섭취군의 간 microsome을 vit.A 로 incubation했을때 간 내 prothrombin 선구 물질이나 첨가된 peptide기질의 carboxylation rate는 영향을 받지 않았다. 이와 비슷한 양상으로서 무비타민 K 식이와 함께 비타민 A를 정상수준 혹은 과잉 수준으로 섭취한 쥐를 비교한 경우에는 동일군 간에는 carboxylation rate에 유의한 차이를 나타내지 않았다. 그러나 비타민 A 과잉군의 간내 단백질의 carboxylation rate는 대조군에 비하여 증가하는 경향이었다, 비타민 A 과잉군은 비타민 A로 incubate한 경우나 하지 않은 경우 모두 대조군에 비하여 약 2~3 배 의 carboxylase 활성을 보였다. In vivo study 에서는 첨가된 peptide에 대한 carboxylase활성은 비타민 A 광일 섭취에 의하여 영향을 받지 않았다. 그러나 간 내 단백질의 carboxylation rate는 비타민 A과잉군이 대조군에 비하여 2~3 배나 더 높았다. Carboxylase 활성은 대조군이나 비타민 A과잉군 모두 연구기간이 진행될수록 더 증가하였다. 그리고 간 내 단백질의 carboxylation에 대한 비타민 A 과잉 효과는 실험 식이를 시작한 후 일주일 정도에서 나타나기 시작하였다. 그러므로 이 연구 결과는 비타민 A 과잉 시에는 과잉증이 빠른 시일내에 일어나며, 비타민 A 과잉은 비타민 K 결핍의 지표인 prothrombin 의 선구물질을 증가시킨다는 것을 시사한다.

Keywords