Antimutagenic Effects of the Edible Mountain Herb Juices Against Trp-P-1 and 2-AF

Trp-P-1과 2-AF에 대한 산채류 생즙의 항돌연변이 효과

  • 한규석 (강원도 보건환경연구원) ;
  • 함승시 (강원대학교 식품공학과) ;
  • 정의호 (강원도 보건환경연구원) ;
  • 이해금 (강원도 보건환경연구원)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

On the mutagenicity induced by 3-amino-l,4-dimethyl-5-H-pyrido[4,3-b]indol (Trp-P-1) and 2-aminotluorene (2-AF), the antimutagenic effects of edible muntain herb juices were examined by the Ames assay using Salmonella typhimurium TA98 and TA100. Juices prepared from aralia bud, small water dropwort, mugwort, roots of belltlower and sedum didn't have mutagenicity. Most of sample juices showed the antimutagenicity. Especially, juices prepared from aralia bud, small water dropwort and mugwort were found to possess strong antimutagenic effects. Sedum was moderatly effective and root of belltlower had little effect on mutagenicity caused by Trp-P1 and 2-AF. The experimental results with TA98 were similar to those with TA100 in the antimutagenicity test of edible mountain herb juices. In this study, antimutagenicity on Trp-P-1 was more effective than that on 2-AF.

Salmonella Typhimurium TA98과 TA100 두 균주를 이용한 Ames Assay를 실시하여 신채류 생즙의 돌연변이원성과 돌연변이 억제효과를 검토하였다. 돌연변이 유발물질로는 Trp-P-1과 2-AF가 사용되었다. 쑥, 들미나라, 두릅, 돌나물 및 도라지의 생즙은 돌연변이원성을 나타내지 않았다. 산채류 생즙의 항돌연변이원성 효과는 쑥, 들미나리, 두릅이 가장 강하였으며 다음은 돌나물이었고, 도라지는 거의 항돌연변이효과를 나타내지 않았다. 이와 같은 결과는 TA98과 TA100을 이용한 실험에서 유사한 결과를 보였으며, 돌연변이 물질로 Trp-P-1을 사용하여 실험한 결과가 2-AF를 사용한 실험결과에 비하여 돌연변이 억제효과가 강하게 나타났다.

Keywords