Changes in Gibberellin Hydroxylase Activity during Seed Maturation of Phaseolus vulgaris L. II. C20-Hydroxylase Converting $GA_{12} to GA_{15}$

강낭콩(Phaseolus vulgaris L.) 종자성숙에 따른 지베렐린 수산화효소 활성의 변화 II. $GA_{12}$를\; $GA_{15}$으로 변환하는 C20-Hydroxylase

  • 정상수 (한국과학기술연구소 유전공학연구소 식물세포생물학연구실)
  • Published : 1992.09.01

Abstract

Changes in activity of gibberellin C20-hydroxylase which converts $[^{14}C]GA_{12}\;to\;GA_{l5}$ were studied during seed maturation using the partially purified enzyme preparations of two cultivars, Kentucky Wonder (normal) and Masterpiece (dwarf) of Phaseolus vulgaris. The preparations obtained by methanol precipitation and hydrophobic interaction chromatography efficiently converted; $GA_{l2}\;to\;GA_{4},\;via\;GA_{15},\;GA_{24}\;and\;GA_{9};\;GA_{20}\;to\;GA_{1},\;GA_{5}\;and\;GA_{6}$. The activities of C20-hydroxylase which converts $GA_{l2}\;to\;GA_{l5}$ were almost the same in both cultivars. The C20-hydroxylase activity per protein reached a maximum at the very early immature seed stage, followed by a subsequent rapid decrease during seed maturation, whereas the enzyme specific activity per seed reached a maximum at 21 days after flowering, and showed a similar fiuctuation to that of the 313-hydroxylase which converts $GA_{20}\;to\;GA_{l}$ during seed maturation.ration.

강낭콩 두 품종(정상종인 Kentucky Wonder와 왜성종인 Masterpiece)의 미성숙종자로부터 부분 정제한 GA 수산화효소를 사용하여 $[^{14}C]GA_{12}$으로부터$\;GA_{15}$의 효소활성의 변화를 조사하였다. 메탄올 침전과 소수성크로마토그래피에 의해 부분 정제된 GA 수산화효소 활성분획은 효율적으로 $GA_{20}$$GA_{1}$$GA_{5}$을 경유하여 $GA_{6}$으로, $GA_{12}$$GA_{15},GA_{24}, GA_{9}$을 거쳐 $GA_{4}$로 변환시켰다. 두 품종의 종자성분에 따른 $GA_{12}$로부터 $GA_{15}$의 C-20 수산화효소 활성의 변화와 강약에는 차이가 없었다. 단위 단백질 C-20 수산화효소 활성은 종자가 성숙함에 따라 현저히 감소하였다. 한편 단위 종자당 효소활성은 개화 후 21일 전후에서 최대치를 나타내었는데 이는 $GA_{20}$$3{\beta}$-수산화효소활성의 변화와 유사하였다.

Keywords