Journal of Plant Biology
- Volume 35 Issue 1
- /
- Pages.85-90
- /
- 1992
- /
- 1226-9239(pISSN)
Identification of Proteins Phosphorylated by Protein Kinase C in Soybean
대두 유식물에서 Protein Kinase C에 의해서 인산화되는 단백질의 동정
Abstract
The previous report (Chung and Lee, 1992) in our laboratory demonstrated that the protein kinase C (PKC) activator, TPA, promotes the elongation of corn coleoptiles significantly. To understand the role of TPA on the growth, substrates of PKC were investigated using PKC partially purified from soybean by DEAE-52 cellulose column. The enzyme activity increased about 5-fold in the presence of
DEAE-52 cellulose column을 이용하여 부분적으로 분리한 PKC를 이용하여 대두 유 식물 하배축 정단부와 뿌리에서 각각 분리한 세포질 단백질과 막 단백질의 인산화 실험을 통해 PKC의 기질이 되는 단백질을 조사하여 보았다. PKC의 기질은 세포질 단백질의 경우 100, 63 그리고 41 Kd 단백질들이며, 막 단백질 중 하배축 정단부의 경우는 140, 110, 66, 47 그리고 32 Kd 단백질들이며, 뿌리의 경우는 140, 110, 66, 47, 33, 31, 16 Kd 단백질들이라고 생각된다.
Keywords