Cyclodextrin Production from Potato Starch with Bacillus stearothermophilus Cyclomaltodextrin Glucanotransferase

Bacillus stearothermophilus의 Cyclomaltodextrin Glucanotransferase를 이용한 감자전분으로부터의 Cyclodextrin 생산

  • Published : 1992.06.01

Abstract

Simultaneous liquefaction and cyclodextrin (CD) production were conducted on potato starch using cyclomaltodextrin glucanotransferase (CGTase) from a mutant strain MNNG 8 of Bacillus stearothermophilus No. 239. A high concentration (30%) of potato starch was converted to cyc1o-dextrins (CDs) with 29% yield in the conditions of pH 6.0, temperature $80^{\circ}C$, 4.3 mM $CaCl_2$, CGTase addition of 3.0 dextrinizing activity unit (DAU) at $40^{\circ}C$/g starch.

Bacillus stearothermophilus No.239의 돌연변이주 MNNG 8이 생산하는 CGTase를 사용하여 감자전분을 동시 액화, cyclodextrin(CD) 생산을 하였다. 고농도(30)의 감자전분이 29의 수율로 CD로 전환 되었으며 그 때의 조건은 pH 6.0, $80^{\circ}C$, 4.3mM, $CaCl_2$, $40^{\circ}C$에서 1g의 전분당 3.0 DAU의 CGTase를 첨가하는 것이다.

Keywords