Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 20 Issue 3
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- Pages.249-256
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- 1992
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Effects of Potato Protein on the Growth of Clostridium perfiringens and Other Intestinal Microorganisms
감자 단백질이 Clostridium perfringens 및 주요 장내 미생물의 생육에 미치는 영향
Abstract
Potato juice was found out to have a strong inhibition activity on the growth of Clostridium perf;nngens during work of foodstuffs for the improvement of human intestinal microflora. The anti-bacterial activity of the precipitated protein obtained from the potato juice in 70% ammonium sulfate solution was stable at the range of pH 4 to 10, whereas it was lost by a heat treatment at
국내에서 구입 가능한 주요 식이 소재로부터 장내의 대표적인 유해균인 Clostridium perfringens의 생육을 억제시키는 소재를 탐색한 결과 감자즙에서 강력한 항균활성을 발견하였다. 감자즙 중 70% 황산암모늄용액에서 침전되는 단백질성 물질이 항균활성을 나타낸 것으로 밝혀졌으며, 이 감자단백질은 pH 4~10 사이에서는 안정하나