Effect of Magnesium Sulfate on Sisomicin Fermentation

Sisomicin 발효에 대한 Magnesium Sulfate의 영향

  • 한상헌 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 신철수 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1992.04.01

Abstract

Fermentation patterns were changed by adding magnesium sulfate to the fermentation broth and its effect on enhancement of sisomicin production was investigated. When cell growth was expressed by DNA content, trophophase and idiophase were separated, but not by dry cell weight. On the other hand, addition of magnesium sulfate had the antibiotic accumulated inside the cells be liberated into the outside, and this effect resulted in improving the final antibiotic yield. The maximum antibrotic yield was obtained when 100 mM magnesium sulfate was added after one day of cultivation, and enhanced more than three times compared to that of the control to which it was not added.

Sisomicin 발효중에 magnesium sulfate의 첨가에 의해 일어나는 발효양상의 변화와 항생물질의 수율의 증가에 미치는 영향을 분석하였다. 균체증식을 DNA함량으로 나타낼 때 trophophase와 idiophase가 서로 분리되었으나, 건조중량으로 나타낼 때 구별되지 않았다. 발효중에 magnesium sulfate의 첨가는 균체내에 축적되는 항생물질을 균체외로 유리시키며, 이러한 효과는 균체의 비생산성을 높히게 되어 항생물질의 수율을 증가시키는 것으로 사료된다. 한편, magnesium sulfate의 최적 첨가조건은 배양시작 1일 후에 100mM을 첨가할 때 얻어지며, 첨가하지 않은 경우에 비교하여 최종 발효수율이 3배 이상 증가되었다.

Keywords