한국미생물·생명공학회지 (Microbiology and Biotechnology Letters)
- 제20권1호
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- Pages.34-39
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- 1992
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
다당류를 생산하는 Bacillus polymyxa KS-1의 분리 및 생산 다당류의 특성
Isolation of Exopolysaccharide-Producing Bacillus polymyxa KS-1 and Some Properties of Exopolysaccharide
초록
미생물에 의해 체외로 분비하는 다당류생산 균주를 토양으로부터 분리하여 이 균주에 대한 형태학, 생리학적 성질과 화학적 동정방법을 이용하여 동정하였으며 이 균주에 의해 생성된 다당류의 물리화학적 성질을 조사하였다. 분리된 균주는 Bacillus sp.중에 Bacillus polymyxa와 아주 유사한 형태와 특성을 나타내어 Bacillus polymyxa KS-1으로 동정하였으며 생산된 다당류의 용매에 대한 용해도, 정색반응 및 적외선 흡수 spectrum을 조사한 결과 물, formic acid, formaldehyde에는 잘 용해되었으며, 다당류내 pentose, ketose 그리고 전분을 함유되지 않았으며 uronic acid가 함유되지 않음을 알 수 있었다.
For the screening of new-functional and specific exopolysaccharide, a bacterium strain was isolated from soil through the two steps of screening. The isolated bacterium was identified as Bacillus polymyxa KS-1 according to the criteria of morphological, physiological, and chemical taxonomic analyses. The exopolysaccharide was composed of glucose:galactose: mannose and galactosamine in an approximate molar ratio of 1.00:0.36:1.02:1.10. The produced exopolysaccharide by Bacillus polymyxa KS-1 was found to be revealed new acidic polysaccharide which did not contain pentose, ketose, starch, and uronic acid.