Physicochemical and structural properties of lintnerized starches from sweet Potato

고구마전분의 산처리 특성과 산분해 잔사의 구조적 특성

  • Kim, Sung-Ran (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
  • Ahn, Seung-Yo (Department of Food and Nutrition, Seoul National University)
  • 김성란 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 안승요 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.06.30

Abstract

Characteristics on lintnerization of dry type (Suwon 147) and moist type (Hwangmi) sweet potato starches were investigated. Chain distribution of lintnerized starches was also studied by debranching with pullulanase. Hydrolytic patterns of two starches showed two distinct stages and hydrolysis extents of Suwon 147 starch were lower than those of Hwangmi starch. The relative crystallinities of Suwon 147 starches were higher than those of Hwangmi starch. The elution profiles of lintnerized starches were composed of two peaks about degree of polymerization (DP) 25 and DP 15. The elution profiles of debranched samples showed only one peak about DP 15 and peak DP of Suwon 147 lintnerized starch was higher than that of Hwangmi.

분질 고구마인 수원 147과 점질인 황미로부터 전분을 분리하고 산가수분해 특성 및 X-ray 회절도를 통해 내부결합력 및 결정강도를 비교하였으며 겔크로마토그래피를 통해 산분해 잔사의 구조적 특성을 조사하였다. 수원 147이 황미보다 산가수분해에 강한 저항성을 보였으며 생전분의 결정화도와 산처리에 따른 전분들의 상대적 결정화도의 증가는 수원 147이 더 크게 나타났다. 산처리에 의하여 ${\beta}$-Amylolysis limit(%)는 점차 증가하였으며 겔크로마토그래피로 용출되는 분자크기가 크게 감소했다. 산분해 잔사는 중합도(DP) 25와 DP 15 부근의 2개의 peak로 분획되었다. Debranching 한 후의 분획은 DP 15부근의 단일 peak로 나타났고 peak의 DP에서 분질과 점질간 차이가 나타났다.

Keywords