Applied Biological Chemistry
- Volume 35 Issue 1
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- Pages.51-54
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- 1992
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Chemical components in the two cultivars of Korean figs(Ficus carical L.)
국내산 무화과의 화학적 성분에 관한 연구
- Kim, Sung-Soo (Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Chang-Ho (Korea Food Research Institute) ;
- Oh, Sang-Lyong (Korea Food Research Institute) ;
- Chung, Dong-Hyo (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
- Published : 1992.02.29
Abstract
Analysis of chemical components in the cultivars of Korean figs(Ficus carical L.), Bongraesi and Seungjung Dauphone were performed. The results of analyses for Bongraesi and Seungjung Dauphine were found out to he moisture content of 88.70, 88.40%, protein 0.70, 0.72%, fat 0.31, 0.27%, fiber 1.12, 0.83%, ash 0.47, 0.44%, pectin 2.81, 2.71% and ascorbic acid 1.33, 1.67 mg%, respectively. The total and reducing sugar contents of two cultivars were 9.0%, 9.6% and 8.5%, 8.8% respectively. Glucose and fructose were major sugar components of figs. The organic acids in figs were mainly composed of citric and tartaric acid. The amino nitrogen contents of the two cultivars were 47.6 mg/100g in Bongraesi and 38.7 mg/100g in Seungjung Dauphine. It was found that major amino acids in figs were serine, aspartic acid, proline and alanine. The content of these fraction in total amino acid were shown 62.8% in Bongraesi and 64.0% in Seungjung Dauphine, respectively.
국내산 무화과를 이용한 가공기술 개발을 위한 기초연구로서 생산량이 가장 많은 봉래시와 승정도우핀의 화학적 성분을 조사하였다. 봉래시와 승정도우핀에 대한 신선 과육의 성분분석 결과는 각각 수분 88.70, 88.40%, 단백질 0.74, 0.72% 조지방 0.31, 0.27%, 조섬유 1.12, 0.83%, 회분 0.47, 0.44%, 탄수화물 9.13, 9.78% 이었으며 두 품종간의 큰 차이를 나타내지 않았다. 과육의 펙틴 함량은 건물중으로 봉래시 2.81%, 승정도우핀 2.71%로 봉래시가 약간 더 높았다. 비타민 C는 신선과육 100g중 봉래시 1.33 mg, 승정도우핀 1.67 mg으로 봉래시가 더 높았다. 총당은 봉래시가 9.0%, 승정도우핀이 9.6%였으며, 환원당은 봉래시가 8.5%, 승정도우핀 8.8%였다. 과즙의 당 조성은 주로 포도당과 과당 이었으며, 유기산 조성은 대부분이 구연산과 주석산으로 구성되어 있었다. 아미노태질소의 함량은 과육 100g중 봉래시가 47.5 mg, 승정도우핀이 38.7 mg 였으며, 총유리아미노산 함량은 봉래시가 0.40%, 승정도우핀이 0.41%였고, 이들중 aspartic acid, serine, proline, alanine이 전체 아미노산중 각각 62.8, 64.0%를 차지하고 있었다.