Physicochemical properties of large and small granules of naked barley starches

쌀보리 전분의 입자 크기별 이화학적 성질

  • Oh, Keum-Soon (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kang, Kil-Jin (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Kwan (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
  • 오금순 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 강길진 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 김관 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.02.29

Abstract

Starches from three varieties of naked barley were fractionated into two populations according to the granule sizes and physicochemical properties were compared. Number of small granules was comprised in 62% of Saessalbori and 75% of Nulssalbori and Mudungssalbori. The proximate composition and water binding capacity were lower in large granules, the large granules showed higher values in blue value and intrinsic viscosity than those of small ones. There no differences in swelling power and X-ray diffraction pattern between small and large granules. The viscosities of alkali-gelatinized starch were higher on large granules, but the temperature of birefringennce loss was not different.

쌀보리 3품종의 전분을 큰 입자$(17{\sim}34$ 미크론)와 작은 입자$(4{\sim}20$ 미크론)로 분리하고 이들의 성질을 비교하였다. 작은 입자의 수는 새쌀보리가 62%, 늘쌀보리와 무등쌀보리는 75%였다. 전분의 일반성분과 물결합 능력은 큰 입자가 가장 낮았고, 청색도 값은 작은 입자가 낮은 값을 보였다. 팽윤력과 용해도는 입자별로 큰 차이가 없었고, 고유점도는 큰 입자가 작은 입자 보다 높았다. X-선 회절도는 큰 입자와 작은 입자 사이에 차이가 없었다. 알칼리에 의한 점도는 큰 입자가 높았고 복굴절성의 소실에 의한 호화 온도는 차이를 보이지 않았다.

Keywords