Antioxidative Effectiveness of Water Extract and Ether Extract in Wormwood(Artemisia montana Pampan)

쑥(산쑥)의 물 추출물과 에테르 추출물의 항산화 효과

  • Lee, Gee-Dong (Dept. of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Jeong-Sook (Dept. of Food Nutrition, Keimyung Junior College) ;
  • Bae, Jae-Oh (Dept. of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Yoon, Hyung-Sik (Dept. of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
  • 이기동 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 김정숙 (계명전문대학 식품영양학과) ;
  • 배재오 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 윤형식 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 1992.03.01

Abstract

Water extract, and free-, ester- and insoluble phenolic acids were extracted from wormwoods. The extracts were then dissolved in equal amounts of an edible soybean oil, and the resulting substrates, portion of the soybean oil (control), 0.02% BHA and 0.02% BHT were stored in incubator at $45^{\circ}C{\pm}1.0^{\circ}C$ for 32days. Peroxide values (POV) and thiobarbituric acid (TBA) values of control and the substrates were determined during th9 storage period. The POV of control, BHA, BHT and six substrates which were contained water extracts 0.5%, 1% and 1.5%, and free-, ester- and insoluble phenolic acids after 24days of storage were 77, 43, 17, 38, 26, 34, 45, 28 and 16m mole/kg oil respectively, The TBA values after 32days of storage were 0.278, 0.170, 0.070, 0.200, 0.178, 0.235, 0.167, 0.136, 0.062, respectively, It was found that the antioxidant activity in water extracts was highest in water 1 (the substrates containing water extracts 1%). It was also found that antioxidant activities in the phenolic acids were decreased in the following order ; insoluble phenolic acids>ester form>free phenolic acids. The phenolic acids separated and tentatively identified by Gas chromatography were catechol, vanillin, umbelliferone, p-coumaric acid, ferulic acid caffeic acid, protocatechuic acid, p-hydroxy benzoic acid and syringic acid.

탈지된 산쑥(Artemisia montana Pampan)으로부터 물 추출물 및 에테르 추출물인 유리형 페놀산, 에스터형 및 불용성 페놀산을 추출하였다. 각 추출물들은 시판용 식용 대두유를 기질로 하여 $45^{\circ}C{\pm}1^{\circ}C$, 빛이 없는 항온기에서 32일간 저장하였으며, 매 4일 간격으로 과산화물가와 TBA치를 측정하였다. 물 추출물을 첨가한 시험구에서 항산화 효력이 모두 대조구보다 높게 나타나 BHA와 유사한 효력을 보였으나 BHT보다는 모두 항산화 효과가 낮게 나타났다. 에테르 추출물인 유리형, 에스터형 및 불용성 페놀산을 첨가한 시험구에서는 대조구보다 항산화 효력이 높았으며 유리형은 항산화 효력이 BHA와 유사했고 에스터형은 BHA보다 높고 BHT보다 낮게 나타난 반면 불용성 페놀산은 BHT보다 항산화 효력이 높게 나타남을 보여 주었다. 그리고 세가지 페놀산 추출물 중에서는 불용성 페놀산이 가장 강한 항산화 효과를 나타내었고 에스터형, 유리형 순이었다. Gas chromatography 로 부터 분리 동정된 페놀산은 catechol, vanillin, umbellinferone, protocatechuic acid, ferulic acid, caffeic acid였다. 이상의 결과들을 종합해 볼때 약용으로 사용하고 있는 산쑥은 caffeic acid, catechol, protocatechuic acid등의 항산화 효력이 강한 성분이 많이 함유되어 있으므로 식용대두유 기질에서 좋은 항산화 효력를 나타낸다고 생각된다.

Keywords