Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 24 Issue 6
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- Pages.519-523
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- 1992
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- 0367-6293(pISSN)
A Study on the Proteolysis of Mussel Protein by a Commercial Enzyme Preparation
단백질 분해효소에 의한 홍합 단백질의 분해에 관한 연구
- Choi, In-Jae (Research and Development Center, Nong Shim) ;
- Nam, Hee-Sop (Research and Development Center, Nong Shim) ;
- Shin, Zae-Ik (Research and Development Center, Nong Shim) ;
- Lee, Byong-Hoon (Department of Food Science, McGill University)
- Published : 1992.12.01
Abstract
The patterns on the proteolysis of mussel protein using a commercial enzyme preparation were investigated. The best one among six commercial enzyme preparations for the manufacture of mussel extract was Corolase PP, based on the degree of hydrolysis (DH). When the raw mussel paste, without water addition, was adjusted to pH 6.5, added 0.1% (w/w dry basis) of Corolase PP. and reacted at
공업용 protease를 이용하여 홍합을 원료로, 그 extract의 최적 제조조건과 효소의 가수분해 반응에 의한 홍합 단백질 분해물 특징을 조사하였다. 실험에 사용된 6종의 protease 중, Corolase PP가 가수분해도 78.7%로 최대 가수분해도를 나타내었다. 원료의 전처리 공정으로 사용되는 precooking이 홍합이 가지고 있는 자기소화효소를 불활성화시켜 전체 가수분해도를 저하시켰으며, 그 결과 precooking을 하지 않은 경우보다 가수분해도가