한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제24권6호
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- Pages.563-567
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- 1992
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- 0367-6293(pISSN)
한국인의 삭카린 섭취량 산정
Estimation of the Total Dietary Intake of Saccharin by Korean Population
- Park, Se-Mi (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
- Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
- 발행 : 1992.12.01
초록
국내에서 유통되는 가공식품중 삭카린의 함량을 분석하였고, 이 자료와 삭카린 공급자료를 바탕으로 한국인의 1인당 1일 삭카린 섭취량을 추정하였다. 분석에 사용된 74개 시료중 60개에서 삭카린의 사용을 확인할 수 있었으며 검출 평균농도는 단무지 306 ppm, 스낵과자 285 ppm, 간장 153 ppm, 빙과 51 ppm, 유산균 음료 37 ppm이었다. 허용기준에 대한 초과빈도를 보면 스낵과자가 시료의 70%에서 초과하였고, 허용기준에 대한 평균농도의 비율은 2.9배에 도달했으나 기타 식품에서는 그 기준을 초과하지 아니하였다. 1985년에서 1990년에 걸친 삭카린의 1인당 1일 평균 섭취량은 소비자료에서 추정했을 경우
Out of 74 food samples including pickled radish, soy sauce, Lactobacillus drinks, frozen sweets and snack confections, 60 samples were found to contain saccharin. The contents of sacchrain in terms of maximum and positive mean were 541, 306 ppm in pickled radish, 302, 153 ppm in soy sauce, 66, 37 ppm in Lactobacillus drinks, 90, 51 ppm in frozen sweets and 606, 285 ppm in snack confections, respectively. Most food items did not exceed the tolerance limit of saccharin while 70% of snack confections exceeded the limit, the average concentration being 2.9 times of the limit. Total daily intake of saccharin by Korean population for the period of