Red Pigment Production from Monascus anka albidus

Monascus anka albidus의 적색색소 생산

  • 김명희 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 이태경 (고려대학교 생물공학연구소) ;
  • 양한철 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

In the medium containing 7% rice powder, 0.15% $NH_4NO_3$ and 0.1% $MnSO_4$ with initial pH 6.0, the red pigment production by Monascus anka albidus was observed. The mycelium were cultured at $30^{\circ}C$ for 5 days with reciprocal shaking (130 rpm). As a carbon source, glutinous rice gave the highest production of pigment. Ammonium nitrate and $KH_2PO_4$ as a nitrogen source and phosphate source, respectively, stimulated best the production of the red pigment. The optimum C:N ratio was found to be 18:1. The production of the pigment by the strain was 2.6 mg/ml in a flask, but 1.8 mg/ml in 5l fermentor, respectively.

Monascus anka albidus 균사를 쌀가루 7%, $NH_4NO_3$ 0.15%, $KH_2PO_4$ 0.05% 및 $MnSO_4$ 0.1%, 조성의 초기 pH 6.0으로 조절한 배지에 접종하여 $30^{\circ}C$에서 5일간 진탕 배양 하였을 때 가장 높은 색소 생산을 보였다. 특히 탄소원으로써 찹쌀가루가 제일 좋았으며 동시에 질소원으로써 $NH_4NO_3$, 인산염으로는 $KH_2PO_4$가 가장 우수하였으며 최적 C : N율은 18 : 1로 나타났다. 상기 조건에서 색소 생산은 플라스크에서 2.6mg/ml을, 그러나 5l 발효조에서 약 70%인 1.8mg/ml을 생산하였다.

Keywords