Factors Influencing the Removal of Water Soluble Solids from Soybean Curd Whey by Reverse Osmosis

역삼투법을 이용한 두부순물의 가용성 물질 제거에 관한 연구

  • Published : 1992.08.01

Abstract

The effects of membrane type, temperature and pH on the permeate flux and removal of soluble solids from soybean curd whey by reverse osmosis were studied at recommended pressures for optimum performance of the membranes. The fluxes obtained with HR 95 and HR 98 membranes at 60 bar were not lower than that with CA 930 membrane at 20 bar. Soluble solid content in the permeate increased to 1.5 Brix after 90 min by CA 930 membrane, as opposed to 0 Brix with the HR 95 and HR 98 membranes. Permeate flux was increased by 28.4% as operation temperature increased from $30^{\circ}C$ to $50^{\circ}C$. COD of the whey was rejected up to 80.5%, 99.7% and 99.5% by using the membranes of CA 930, HR 95 and HR 98, respectively. pH adjustment of the whey resulted in decreasing membrane performance. But the rejection rate of COD in permeate with HR 98 membrane was slightly increased to 99.9% when the pH was adjusted to 7.0.

두부순물에 함유된 가용성 고형물의 제거를 위해 두부순물을 각 역삼투막의 최대 허용압력(CA 930 : 20bar, HR95, HR98 : 60bar)하에서 역삼투처리시 HR형막의 액투과속도는 CA형막에 비해 거의 유사한 수준 이상을 유지하였으며 HR98막의 경우 역삼투 처리온도가 $50^{\circ}C$일 때 $30^{\circ}C$에서의 경우에 비하여 액의 막투과속도가 28.4% 증가하였다. 순물의 pH 조절에 따른 여액의 막투과속도 비교시 pH에 따라 액의 막투과속도는 다소 차이를 보였지만 전반적인 속도면에서 볼때 막투과속도 향상에는 효과를 보이지 않았다. 순물의 가용성 고형물 함f량이 2.3 Brix일 때 CA930, HR95 및 HR98막을 투과한 여액의 COD값은 각각 3,763ppm, 64ppm 및 91ppm이었으며 순물의 pH를 7.0으로 조절하여 역삼투시 순물에 함유된 COD 값의 99.9%를 제거시킬 수 있었다.

Keywords