Effects of Decontamination Treatments on Chemical Components of Panax Ginseng-Leaf Tea

살균처리가 인삼엽록차의 화학성분에 미치는 영향

  • Published : 1992.01.01

Abstract

The comparative effects of ethylene oxide(EO) fumigation and gamma irradiation (5 kGy) were determined on the chemical components of exportable ginseng-leaf tea which is required for improving the hygienic quality. Saponins and fatty acids detected in the samples were found to be resistant to both treatments at the practical levels. In an experiment on free sugar and amino acids, however, quantitative analysis has shown that glucose, lysine and histidine in the samples are significantly decreased by EO fumigation (p<0.05) and that negligible changes were observed in gamma-irradiated samples.

수출용으로 제조되고 있는 인삼엽록차에 대하여 위생적 품질개선을 목적으로 처리된 ethylene oxide(EO) 훈증제와 적정선량의 감마선 조사가 시료의 몇 가지 화학성분에 미치는 영향을 검토하였다. 인삼엽록차에 함유된 사포닌과 지방산은 상업적 조건의 EO 처리나 적정선량의 감마선 조사(5kGy 범위)에 의해 변화되지 않았다. 그러나 유리당과 아미노산에서 glucose, lysine 및 histidine은 EO 처리시 유의적으로 감소되어(p<0.05) 살균방법 중 EO gas는 감마선조사에 비해 엽록차 성분에 미치는 영향이 큰 것으로 화인되었다.

Keywords