Effect of Lysozyme, Glycine, Lysine and EDTA on the Growth of Lactobacillus plantarum

Lysozyme과 Glycine, Lysine 및 EDTA의 첨가가 Lactobacillus plantarum의 성장에 미치는 영향

  • Published : 1992.01.01

Abstract

Effect of 200 ppm lysozyme. 0.1 glycine and 0.1% lysine on inhibition growth of Lactobacillus plantarum was investigated in MRS broth. All samples except control were effective in inhibiting the growth and especially the combination of lysozyme and glycine was observed to be highly effective. The mixture effect against microbial growth was increased as concentration of lysozyme with glycine or lysozyme with EDTA was respectively increased. Lactobacillus plantarum almost didn't grow in MRS broth containing lysozyme(>200 ppm) with glycine(>0.5%), or lysozyme(>200 ppm) with EDTA(> 0.8 mM). It was found that the growth of L. plantarum could be extremely inhibited in 120 ppm lysozyme with at least 0.8 mM EDTA compared with control.

MRS 배지에 Lactobacillus plantarum을 접종하고 200ppm lysozyme에 0.1% glycine 또는 0.1%lysine을 단독 및 혼합 첨가하여 균의 성장 억제효과를 조사하였다. 각 첨가구 모두 대조구에 비하여 접종균 성장 억제효과가 높았으며, 특히 lysozyme과 glycine 혼합첨가구는 그 효과가 현저하므로 각각을 농도별로 조합첨가하였을 때 상승 또는 병용효과가 있었다. Lysozyme과 glycine 각각의 농도가 증가할수록 성장 억제효과는 증가하였으며, lysozyme 200ppm 이상과 glycine 0.5% 이상의 조합에서는 100% 성장 억제효과를 나타내었다. 또한 배지에 120ppm lysozyme과 0.1, 1, 10mM의 EDTA를 단독 및 혼합첨가하고 균의 성장 억제효과를 조사하였으며, 모든 첨가구에서 대조구보다 높은 억제효과를 나타내었고, 120ppm 이상의 lysozyme과 0.8mM 이상의 EDTA 혼합첨가구에서는 97% 억제효과가 인정되었다.

Keywords