Studies on the Nutritional Components of Mugwort, Artemisia mongolica Fischer

참쑥의 영양성분에 관한 연구

  • Sim, Young-Ja (Department of Food and Nutrition, Sookmyung Women's University) ;
  • Han, Yeong-Sil (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Chun, Hui-Jung (Department of Food and Nutrition, Sookmyung Women's University)
  • 심영자 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 한영실 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 전희정 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.01.01

Abstract

This study was attempted to analyze amino acids, fatty acids, vitamins and minerals, reducing sugars and dietary fiber of Artemisia mongolica Fischer to establish the value as an useful vegetable. Total free amino acids of mugworts plucked in spring and autumn were 1048.1 mg% and 2187.1 mg% respectively. The contents of linoleic and linolenic acids were 76.7% in spring mugworts and 69.5% in autumn ones. Mugworts gathered in spring and autumn showed 0.16 mg% and 0.15 mg% for thiamin, 1.81 mg% and 1.74 mg% for riboflavin, 5.34 mg% and 5.36 mg% for niacin and 26.12 mg% and 25.21 mg% for ascorbic acid. Mineral contents of spring and autumn mugworts were 17.8 mg% and 20.5 mg% for iron, 0.3 ppm and 0.4 ppm for selenium. The contents of reducing sugar were fructose 9.75 mg% for spring, 9.78 mg% for autumn and the contents of dietary fiber were 37.57% for spring and 38.41% for autumn.

본 연구는 참쑥의 유용식물 자원으로서의 중요성을 알아보기 위하여 봄참쑥과 가을참쑥의 영양성분을 분석 하였다. 일반성분은 수분을 제외하고는 가을참쑥이 봄참쑥보다 약간 높은 함량이었다. 총유리아미노산은 봄참쑥이 1048.16mg%이고 가을참쑥이 2187.10mg%로 가을참쑥이 봄참쑥보다 2배 정도 높은 함량을 나타내었다. 지방산 함량은 봄참쑥과 가을참쑥의 linoleic acid가 각각 11.6% 및 13.87%였으며 linolenic acid는 65.14% 및 55.14였으며 palmitic acid는 13.26% 및 16.63%로 총지방산 중 linoleic acid 및 linolenic acid는 봄참쑥이 76.74%였고 가을참쑥은 69.58%를 차지하였다. 비타민 함량은 봄참쑥과 가을참쑥의 thiamin이 0.l6mg% 및 0.15mg%, riboflavin이 1.81 mg% 및 1.74 mg%, niacin이 5.34mg%, 그리고 ascorbic acid가 26.12mg% 및 25.2mg%로 봄참쑥이 가을참쑥보다 약간 높은 함량이었다. 무기질함량은 K 함량이 봄참쑥 3738mg%, 가을참쑥 3267mg%로 가장 높았고 Fe는 17.8mg% 및 20.5mg%, Zn은 47.1mg% 및 61.2mg%, Mg은 16mg% 및 12mg%, Se은 0.30ppm 및 0.40pprn으로 무기길이 많이 함유되어 있었다. 환원당 함량은 봄참쑥 가을참쑥 모두 frutose가 9.75mg% 및 9.78mg%로 가장 많았고, 식이섬유소 함량은 봄참쑥이 37.57%, 가을참쑥이 35.41%였다.

Keywords