The Dissociation Constants of Valines in Aqueous Solution

수용액 중에서 발린류의 해리상수

  • Jung-Ui Hwang (Research Institute of Basic Science, Kyungpook National University) ;
  • Yong-Woo Kwak (Research Institute of Basic Science, Kyungpook National University) ;
  • Jae-Won Jung (Research Institute of Basic Science, Kyungpook National University) ;
  • Chon-Ho Kil (Research Institute of Basic Science, Kyungpook National University)
  • 황정의 (경북대학교 기초과학연구소) ;
  • 곽영우 (경북대학교 기초과학연구소) ;
  • 정재원 (경북대학교 기초과학연구소) ;
  • 길천호 (경북대학교 기초과학연구소)
  • Published : 1991.04.20

Abstract

The dissociation constants of valine and norvaline in aqueous solution were measured by conductometric method in various temperatures and pressures. The properties of the dissociation reaction were discussed in term of the thermodynamic properties of reaction. These substituted effects on the dissociation reaction were discussed on the points of Hammett relation and net charge of the O and N-atom calculated from CNDO/2 method respectively.

수용액 중에서 발린과 노발린의 두 가지 해리상수를 온도와 압력을 변화시키면서 전도도법으로 측정했다. 이들 해리상수로부터 열역학적 성질들을 계산하여 해리반응의 특성을 알아보았다. 아미노산의 종류 즉, 아미노기의 위치나 사슬의 길이, 치환기의 종류에 따라 해리도가 어떤 영향을 받는가 하는 것을 Hammett식을 이용하여 검토했고 이것을 CNDO/2법으로 계산한 분자내 원자의 알짜 전하와 비교 검토하였다.

Keywords

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