Esterase Isozyme Banding Pattern in Leaf and Stem of Legume Plants

콩과식물의 잎과 줄기의 Esterase Isozyme Banding Pattern에 관한 연구

  • Published : 1991.12.01

Abstract

The esterase isozyme of several legume plants were separated and visualized by horizontal starch gel electrophoresis using enzyme-specific staining. Extracts used were prepared from fully expanded young leaf and stem of six legume species which were red clover(Trifolium Pretense L.), ladino clover(Trifolium repense L.), wild white clover(Trifolium repense L.), alfalfa(Medicage sativa L.), mimosoides(Cassia mimosoides var nomame Makino), and amoena(Vicia amoena Fisch). The number of band, Phenotype and staining intensity of esterase isozyme in leaf and stem varies depending on the plant species. However, there are little difference between leaf and stem esterase isozyme in same species except alfalfa. And in the leaf and stem of mimosoides and amoena showed not any esterase(Fig. 2). Among the examined plants, the highest staining intensity and the rapidest migrating esterase isozyme was Est 1.

Red clover, ladino clover, white clover, alfalfa, 차풀 그리고 갈키나물등 6종의 콩과식물에서 잎과 줄기의 Esterase Isozyme를 추출하여 starch gel 전기영동법으로 분리한 후 염색하여 종간 차이점을 고찰하였다. 공시된 식물의 Esterase Isozyme의 band수, 염색강도, 이동속도는 종간에 차이가 있었다. 그러나 동일종에 있어서는 alfalfa를 제외하고는 잎과 줄기사이에 band의 수는 차이가 없었으며 차풀과 갈키나물에서는 전혀 나타나지 않았다.(Fig. 2). Esterase Isozyme의 염색강도와 이동속도는 Est 1 이 가장 강하고 빨랐다.

Keywords