Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 20 Issue 5
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- Pages.503-508
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- 1991
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effect of Drying Air Velocity on the Quality of Salted and Dried Mullet Roe
영암어라인의 품질에 대한 건조풍속의 영향
Abstract
The salted and dried mullet(Mugil Japonicus) roe had about 42% of protein and 41% of lipid content as major compoments. Therefore the lipid oxidation and the deterioration of protein occurred during drying and storage periods. In order to keep the good quality of the dried roe, acid, peroxide, thiobarbituric acid value and the contitutional amino acid were studied in the different drying air velocities at the conditions of 60% R.H. and
영암어란의 제조방버은 건조기간이 긴 자연건조법으로 제조조건에 따라서 품질이 다르고 저장중 산화, 변색 및 단백질의 열화가 일어나 품질이 저하하였다. 본연구는 좋은 품질의 영암어란을 제조하기 위한 조건들의 확립을 위하여 품속에 따른 구성아미노산 함량과 산가, 과산화물가, TBA가의 변화로 최적풍속을 찾고 특성곡선을 구하였다. 엄장농도 5%, 바르는 참기름량은 3.0g/day에서 양호한 품질을 유지하기 위한 최적풍속으로 60% RH와