Effect of Dimethipin on the ${\alpha}-amylase$ Induction in Barley Seeds

보리종자에서 ${\alpha}-amylase$ 유도에 미치는 Dimethipin의 영향

  • Published : 1991.06.01

Abstract

The effect of dimethipin, one of the synthesized plant growth regulators, on the gibberellic acid-induced a-amylase activity in the barley de-embryonated seed system was investigated in order to elucidate the possible action mechanism of dimethipin. Dimethipin markedly inhibited the increase of mRNA and protein content, and a-amylase activity induced by gibberellic acid. The inhibitory effects were gradually decreased as the time interval between gibberellic acid treatment and dimethipin addition was made larger. Dimethipin inhibited the increase of mRNA content when added within 18 h from gibberellic acid treatment; however, it inhibited the increase of soluble protein content and a-amylase activity even added after 18 h from the treatment. These results suggest the possibility that dimethipin inhibit both mRNA synthesis and a-amylase protein synthesis.thesis.

합성 식물생장조절제인 dimethipin의 작용기작을 밝히고자 보리 무배부 종자 시스템에서 gibberellic acid(GA3)에 의해 유도되는 ${\alpha}-amylase$ 활성에 미치는 dimethipin의 영향을 조사하였다. Dimethipin은 mRNA와 단백질 함량 및 GA3에 의해 유도되는 ${\alpha}-amylase$ 활성을 뚜렷하게 억제하였다. 그러나 억제효과는 GA3 처리 후 dimethipin 첨가시간 간격이 커질수록 점점 감소하였다. Dimethipin을 GA3 처리후 18시간 이내에 첨가하였을 때 mRNA 함량증가를 억제하였다: 그러나 GA3 처리 18시간 경과 후에 첨가하였을 경우에도 수용성 단백질 함량 및 ${\alpha}-amylase$ 활성 증가를 억제하였다. 이러한 결과로 미루어보아 dimethipin은 mRNA 합성과 ${\alpha}-amylase$ 단백질 합성을 공히 억제하는 것으로 사료된다.

Keywords