Effects of Polyamines and Methylglyoxal bis(guanylhydrazone) on Activity of Diamine Oxidase in Soybean (Glycine max) Seedlings without Cotyledons

자엽을 제거한 대두 유식물에서 Polyamine과 Methylglyoxal bis(guanylhydrazone)가 Diamine Oxidase의 활성에 미치는 영향

  • 강정훈 (연세대학교 이과대학 생물학과)
  • Published : 1991.03.01

Abstract

The effect of polyamines and methylglyoxal bis(guanylhydrazone)(MGBG) on the activity of diamine oxidase was studied in soybean (Glycine max) seedlings. $10^{-2}\;M$ of putrescine, spennidine, and spermine inhibited diamine oxidase activity, whereas $10^{-6}\;M$ putrescine increased enzyme activity. These results suggest that diamine oxidase can be induced by a specific substrate, putrescine. The content of putrescine was increased in response to the increase in concentratioin of MGBG. In vitro, 40% of the diamine oxidase activity was inhibited by $10^{-3}\;M$ MGBG. In vivo, the diamine oxidase activity was increased by a low concentrration of MGBG. It was suggested that MGBG inhibited the formation of spermidine and that the accumulated putrescine induced diamine oxidase, whereas the diamine oxidase acitivity was inhibited by a high concentration of MGBG. It is suggested that a high cocentration of MGBG increases the putrescine content by inhibiting diamine oxidase activity which is responsible for putrescine degradation.dation.

대두의 자엽을 제거한 유식물에서 polyamine과 methylglyoxal bis(guanylhydrazone)(MGBG)가 diamine oxidase의 활성에 미치는 영향을 조사하여 다음과 같은 결과를 얻었다. $10^{-2}\;M$의 putrescine, spermidine과 spermine을 처리하였을 때에는 diamine oxidase의 활성이 약 80% 억제되었으나, $10^{-6}\;M$의 putrescine을 처리하였을 때에는 효소의 활성이 증가되었다. 이는 기질 특이성이 큰 putrescine에 의해 diamine oxidase가 유도될 수 있다고 사료된다. MGBG의 농도가 증가함에 따라 putrescine 함량이 증가되었다. In vitro에서 diamine oxidase의 활성은 $10^{-3}\;M$의 MGBG에서 약 40% 억제되었다. In vivo에서 diamine oxidase의 활성은 저농도의 MGBG에서 증가되었는데, 이는 MGBG가 putrescine으로부터 spermidine 형성을 억제하여 이로 인해 축적된 putrescine이 putrescine으로부터 spermidine 형성을 억제하여 이로 인해 축적된 putrescine이 diamine oxidase를 유도하는 것으로 사료된다. 반면, 고농도의 MGBG에서는 diamine oxidase의 활성이 감소되었다. 따라서 고농도의 MGBG에 의해 putrescine의 함량이 증가하는 것은 MGBG가 putrescine을 분해하는 diamine oxidase의 활성을 억제하는데 기인하는 것으로 사료된다.

Keywords