Effects of Medium Components on Microbial Production of L-Phenyralsnine

미생물발효에 의한 L-Phenylalanin생산에 미치는 배지성분의 영향

  • 김동일 (인하대학교 공과대학 생물공학과)
  • Published : 1991.11.01

Abstract

In thisstudy, effects of medium components on microbial production of L-phenylalanine by Corynebacterium glutamicum were investigated. The effect of carbon source on the production of L-phenylalanine was significant. Molasses enhanced the production of L-phenylalanine compared to sucrose, glucose, fructose, or their mixture. It was noticed that trace salts were required for the cell growth and product formation in the minimal medium, but excess amounts of trace salts had no effect on the production of L-phenylalanine. It was also found that optimum amounts of biotin and thiamine were required for the cell growth and the production of L -phenylalanine.

본 연구에서는 매생물발효에 의한 L-phenylalanine생산에 미치는 배지조성의 영향을 살펴보았다. 탄소원의 선택은 L-phenylalanine생산에 큰 영향을 미침을 알았다. 자당, 포도당, 과당 혹은 그 혼합물을 탄소원으로 사용할때에 비해 당밀을 사용하는 것이 L-phenylalapine악 생산성을 크게 향상시켜 주었다. 최소배시의 사용시 미량의 염류들이 요구됨을 확인하였으나, 과량으로 첨가하면 더이상의 효고는 없었다. 또한 세포의 증식과 아미노산의 생산에 있어 적정량의 biotin과 thiamine이 필요함도 알I 수 있었다. Corynehacterium 균주외에 L.phenylalanine생산주로 알려진 조절기작을 상실한 영양요구성 변이주인 Brev-ihacterium lactofermenticum과 Arthrohacter citreus의 생산능을 조사해본 결과, Corynehacterium에 비해 생산성이 낮았으며 역시 영양요구 성질을 잃어버린 것으로 확인되었다.

Keywords