Rhizopus nigricans의 Progesterone전환 반응 산물에 관한 포도당의 효과

Effects of Glucose on the Products of Progesterone Transformation by Rhizopus nigricans

  • 김명희 (상명여자대학교 자연과학대학 생물학과) ;
  • 김종혜 (상명여자대학교 자연과학대학 생물학과) ;
  • 김말남 (상명여자대학교 자연과학대학 생물학과)
  • 발행 : 1991.09.01

초록

Rhizopus nigricans에 의한 progest$\xi$rone의 Iia-hydroxylation 반응은 포도당에 의하여 촉진되었으며 그 효과가 전자 수용체인 NADPH와 NaJD. 를 투입하였을 때의 효과와 유사한 것으로 부터 표도당은 이 반응에 필요한 보조요소의 생성에 기여하며 hydroxylation 반응을 촉진한다고 생각되었다 포도당의 소모량은 hydroxy lation 반응 속도가 빠을수록 크게 나타났으며 포도당의 농도가 증가함에 따라 반응 속도는 점차 증가하다가 균사체는 0.5 g/l 포자체는 20 g/l에서 거의 일정해지는 경향을 나타내었다. 그러나 polyacrylamide gel에 고정화한 균사체의 경우 배양 기간 동안 gel내에 축적되어 있는 포도당 만으로도 반응이 충분히 촉진되었다. a-Hydroxy progesterone의 Sa-reduction 반응은 p progesterone의 11a-hyroxylation 반응에 버하여 훨씬 더 높은 포도당 농도가 필요하므로 포노당의 농도를 낮게 유지시킴으로써 5a-reducrion 반응을 억제하여 11 a-hydroxyprogesterone의 수득융을 높힐 수 있음 갯으로 판단되었다.

Rate of 11.alpha.-hydroxylation of progesterone with Rhizopus nigricans was accelerated by glucose. Glucose seemed to play an important role in the formation of cofactor because its effects on the reaction were almost same as those of electron acceptors such as NADPH and $NaIO_{4}$. Rate of glucose consumption appeared to increase in proportion as the rate of hydroxylation reaction, which enhanced with increase in the glucose concentration to level off at 0.5 g/l for mycelia and at 20 g/l for spores. However, for mycelia immobilized in polyacrylamide gel, externally added glucose did not affect the reaction rate at all because of the glucose accumulated in the gel during the cultivation period. 5.alpha.-Reduction of 11.alpha.-hydroxyprogesternoe required much higher concentration of glucose than 11.alpha.-hydroxylation of progesternoe so that high yield of 11.alpha.-hydroxyprogesternoe can be obtained by repressing the activity of 5.alpha.-reductase at low concentration of glucose.

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