Comparison of the Heat Treatment Intensity in Infant Formulae

조제분유의 열처리 정도 비교

  • Park, Young-Hee (Department of Food Science and Nutrition, Dongshin University) ;
  • Hong, Youn-Ho (Department of Food Science and Nutrition, Chonnam National University)
  • 박영희 (동신대학 식품영양학과) ;
  • 홍윤호 (전남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

The heat treatment indicators such as HMF contents, lactulose contents and whey protein denaturation rates were measured to refer to the heat treatment intensity of domestic market infant formulae. The HMF contents showed $21.0{\sim}43.9{\mu}mol/l:$ in the case of powder types, the HMF contents in enriched nutrient products(ii) were higher whereas in the case of liquid types they were packed in cans(i). The lactulose contents showed $2.5{\sim}11.4mg/100ml$ in the powder type and $27.0{\sim}164.8mg/100ml$ in the liquid type. There was much difference in the lactulose contents according to the product types. Compared with the ADPI standards, most of infant formulae were considered to be medium-heat class. The whey protein denaturation rates were $1.1{\sim}69.4%$ in the powder type and $37.4{\sim}71.3%$ in the liquid type.

본 실험에서는 국산 유아용 조제분유의 열처리 정도를 파악하기 위하여 HMF 함량, lactulose 함량, 유청단백질 변성율 등을 측정하였다. 조제분유의 HMF 함량은 $21.0{\sim}43.9{\mu}mol/l$로 분말상의 경우 각종 영양성분의 함량이 더 강화된 (ii)단계 제품에서 많은 HMF 함량을 보였으나, 액상의 경우 can 포장용 제품에서 더 많았다. 조제분유의 lactulose 함량은 분말상에서 $2.5{\sim}11.4mg/100ml$였고 액상에서 $27.0{\sim}164.8mg/100ml$으로 제품의 형태에 따라 많은 차이가 있었다. ADPI에서 제시한 열처리 등급을 기준으로 분류했을 때 대부분의 조제분유 제품이 medium-heat 등급에 해당되었으며, 조제분유의 유청단백질 열변성율을 측정한 결과, 분말상에서는 $1.1{\sim}69.4%$였고 액상에서는 $37.4{\sim}71.3%$이었다.

Keywords