Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 23 Issue 4
- /
- Pages.414-419
- /
- 1991
- /
- 0367-6293(pISSN)
Isolation and Characteristic of Polyphenol Oxidase from Jerusalem Artichoke Tuber
돼지감자 Polyphenol Oxidase의 분리와 특성
- Park, Eun-Bae (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
- Lee, Jun-Sik (Department of Bioengineering, KAIST) ;
- Choi, Eon-Ho (Department of Food Science, Seoul Woman's University)
- Published : 1991.08.01
Abstract
Polyphenol oxidase from Jerusalem artichoke(Helianthus tuberosus L.) tubers was partially purified by precipitation with ammonium sulfate, followed by gel filtration on Sephadex G-100. The enzyme showed maximal activity at pH 6.5 and
돼지감자의 가공과정 중 갈변에 관여하는 polyphenol oxidase를 부분 정제하고 이의 특성을 조사하였다. 인산완충액으로 추출된 조효소가 ammonium sulfate에 의한 침전과 Sephadex G-100에 의한 gel filtration으로 48배 정제되었다 이 효소는 catechol을 기실로 하였을 때 최적 활성 pH가 6.5이었으며