Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 23 Issue 4
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- Pages.405-409
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- 1991
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- 0367-6293(pISSN)
Antitumor Effect of Polysaccharide Produced from a Mutant of Acetobacter pasteurianus IFO 13751-5
Acetobacter pasteurianus IFO 13751-5 변이주가 생산하는 다당류의 항암효과
- Kim, Dong-Seuk (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
- Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University)
- Published : 1991.08.01
Abstract
The polysaccharide was predominantly composed of glucose (79.60%), galactose (9.68%), mannose(8.67%), fructose (1.96%;) and xylose (0.09%). Major amino acid in protein was consisted of cystein, aspartic acid, valine and glutamic acid. The tumor growth inhibition ratio of the polysaccharide against Sarcoma 180 was at highest level of 64.96%, when administerd at the concentration of 50 mg/kg and life prologation ratio showed 28.91% at the concentration of 50 mg/kg. The direct cytotoxic effect of polysaccharide was not observed in the tumor bearing mice with Sarcoma 180 in vitro.
다당류의 화학적인 조성은 다당류의 함량이 85.82% 이며, 이를 구성하는 단당류는 glucose의 함량이 79.60%로 가장 많고, 단백질의 함량은 2.07%이며, 구성 아미노산의 조성은 cystein, aspartic acid, valine, glutamic acid가 주요 아미노산이었다. 초산균에서 생산된 다당류가 Sarcoma 180에 대한 고형암 성장 저지율은 50 mg/kg의 투여시 64.96%의 가장 우수한 저지효과를 나타내었다. 수명 연장 효과는 50 mg/kg의 투여시 28.91%이었으며, 복수형암에 대해서는 별 높은 효과를 보이지 않았다. In vivo에서의 항암효과를 근거로 하여 in vitro에서는 Sarcoma 180에 대한 직접적 세포독성 작용은 거의 없었다.