Screening of Natural Antimicrobial Plant Extract on Food Spoilage Microorganisms

식품 부패미생물의 증식을 억제하는 천연 항균성물질의 검색

  • Lee, Byung-Wan (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
  • Published : 1991.04.01

Abstract

Certain parts of 36 kinds of plant were extracted by 75% ethanol and water. The extracts were tested their microbial inhibition activities against several food spoilage microorganisms, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Pseudomonas fluorescens, Bacillus cereus and Saccharomyces cerevisiae. The ethanol extract of amur cork was shown inhibitory effect on all 6 species of the microorganisms tested. Chinese pepper, sesame cake, gromwell and oak were on 5 species except S. cerevisiae or P. fluorescens and bamboo leaves, lycopi herba, paulownia and rigida were on 4 species. In general amur cork exhibited the strongest inhibition with a few exceptions on certain species. By disc diffusion method, the ethanol extract of leaf mustard showed the highest inhibition effect on B. subtilis, amur cork on L.plantarum, L. mesenteroides and B. cereus, and amur cork and gallnut on P. fluorescens. Mostly the ethanol extracts in comparison with water extracts showed higher inhibition in most of plants but a few exhibited higher in water extracts.

31종의 식물에서 필요 부위를 선정하여 75% 에탄올이나 물로 추출하여 얻은 추출물로서, 일반적으로 식품의 부패 혹은 변질에 관여한다고 알려진 Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Pseudomonas fluorescens, Bacillus cereus 등 5종의 세균과 Saccharomyces cerevisiae 등 1종의 효모를 대상으로 항균성을 시험하였다. 실험대상 6종의 모든 미생물에 대하여 항균성을 나타낸 것은 황백의 에탄올 추출물이었으며 산초, 참깨묵, 지치, 졸참나무는 효모를 제외한 5종에 대하여 댓잎, 오동나무, 리기다는 B. subtilis 및 S. cerevisiae 혹은 L. mesenteroides 및 S. cerevisiae 또는 L. mesenteroides 및 P. fluorescens, B. cereus를 각각 제외한 4종에 대하여 항균성을 나타냈고, 균종에 따라 약간의 차이는 있었지만 황백이 가장 높은 항균성을 보였다. B subtilis, L. plantarum 및 L. mesenteroides에는 황백이, P. fluorescens에는 황백과 오배자가 disc diffusion method에서 가장 높은 항균성을 보였다. 에탄올 추출물과 물 추출물을 비교한 결과 거의 대부분 에탄올 추출물의 항균성이 높았으나, 균종에 따라서는 일부 물 추출물에서 항균성을 따로 보이거나 더 높은 경향이 있기도 하였다. 이상과 같이 천연물 중에도 상당한 항균성물질이 존재한다는 것이 확인되었다.

Keywords