The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 19 Issue 4
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- Pages.285-291
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- 1991
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
Effect of Sulfur Dioxide on Oyster Mushroom in Yeochun Industrial Complex Area
여천공업단지(麗川工業團地)에서 배출(排出)되는 이산화유황이 느타리버섯의 생육(生育)에 미치는 영향(影響)
- Shin, Kwan-Chull (College of Agriculture, Chungnam National University) ;
- Oh, Man-Jin (College of Agriculture, Chungnam National University)
- Published : 1991.12.31
Abstract
Sulfur dioxide discharged from the factories in Yeochun industrial complex severely damaged to the growth of oyster mushrooms. The continuous monitoring indicated that high concentration of sulfur dioxide was repeatedly detected in Kwang-Yang and Seung-Ju. The first injury symptoms on the mushroom fruit bodies were observed a day later when sulfur dioxide was detected over 300 ppb. Under the high concentration of sulfur dioxide exposure, the young fruit bodies showed blight and sudden death and the mature fruit bodies turned to blue-brown and frequently progressed to blight. The symptoms at Spring cropping were more severe than those at Autumn cropping. The severity was associated with the frequency of sulfur dioxide monitored. However, sulfur content in the mushroom fruit bodies and culture media did not show clear differences between the injured mushroom from Yeochun industrial complex areas and normal ones from no damaged areas.
여천공단(工團)으로부터 배출되는 오염물질중(汚染物質中) 이산화유황이 공단(工團) 주변(周邊)의 느타리버섯 재배에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)한 결과(結果) 광양 승주 지역에는 느타리버섯 재배(栽培) 기간중(期間中) 100-2700 ppb 의 이산화유황이 수시로 내습하여 자실체(子實體) 생육(生育)에 심(甚)한 피해(被害)를 주었다 . 자실체(子實體)의 생육초기(生育初期)에 300 ppb 이상의 이산화유황에 노출되면 갈변고사(褐變故死)하고 성숙(成熟)한 자실체(子實體)는 버섯의 색택이 청갈색(靑褐色)으로 변색하고 심할때는 사멸(死滅)하였다 . 생육(生育)을 계속한 버섯도 식용(食用)할 수 없거나 상품(商品) 가치(價直)를 상실하였다 . 이산화유황의 피해증상(被害症狀)은 이산화유황이 검출(檢出)된 1일후(後) 부터 발생(發生)하였고 자실체(子實體)의 피해정도(被害程度)는 이산화유황의 농도(濃度)에 따라 달랐고 춘기재배(春期栽培)가 추기재배(秋期栽培)보다 높았고 이것은 이산화유황의 내습빈도와 관련이 있었다 . 느타리버섯 자실체(子實體) 및 배지중(培地中)의 S 함량은 피해지역과 비피해지역간 , 피해버섯과 정상 버섯간에 큰 차이(差異)를 보이지 않았다.