Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 23 Issue 4
- /
- Pages.289-296
- /
- 1990
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Antimicrobial and Antioxidant Activity of Grapefruit and Seed Extract on Fishery Products
수산물에 대한 Grapefruit 종자추출물의 항균 및 항산화효과
- CHO Sung-Hwan (Department of Food Technology, Gyeongsang National University) ;
- SEO Il-Won (ABCON CHEMIE Co., Ltd.) ;
- CHOI Jong-Duck (National Tongyong Fisheries Technical College) ;
- JOO In-Saeng (Department of Food Technology, Gyeongsang National University)
- Published : 1990.09.01
Abstract
The antimicrobial and antioxidant activities of grapefruit seed extract(GFSE), which was extracted with glycerine in the special schematic extraction apparatus, were investigated for handling and processing of fishery products. The effectivity of GFSE has been tried on sardine, mackerel and shrimp divided into six lots for each fishery product: control(no treatment) and five GFSE-treated samples. Samples were inoculated with Salmenella typhi, incubated for 24hrs at
연속 추출장치를 이용하여 grapefruit 종자를 glycerine으로 추출하고 농축, 조제한 grapefruit종자 추출물(GFSE)의 항균 및 항산화성 효과를 검토하기 위하여 정어리, 고등어 및 새우와 같은 수산물을 재료로 하여 GFSE를 처리하지 않은 대조구와 GFSE용액(100, 250, 500, 750 및 1,000ppm)으로 처리한 시험구로 나누어 Salmonella typhi를 접종하여 일정 온도에서 저장하면서 총균수, 과산화물가 및 texture의 변화를 측정하고 GFSE처리후 저장한 수산물을 대조구와 외관, 냄새를 중심으로 관능검사를 실시하였다. 정어리와 고등어의 경우, 최초 균수가
Keywords