Abstract
The bio-sensor for glutamine has been constructed by immobilizing petal of the rose structural elements on an ammonia gas sensor. This sensor was investigated for the effects of pH, temperature, buffer solution, tissular amounts, interferences and lifetime. As a result, the tissue sensor showed linear range of $8.0 {\times} 10^{-4}$ ∼$5.0 {\times} 10^{-2}$ M glutamine with a slope of 52 mV/decade in pH 7.8, 0.2M phosphate beffer solution at 37$^{\circ}C$. The tissular amounts used for this sensor was 50 mg. This sensorr showed excellent selectivity. This sensor was compared with other structural elements of rose. Actually, this tissue sensor appeared to be very useful for the determination of glutamine.
장미 구성요소 중 꽃잎 부분을 $NH_3$ 감응센서에 고정시켜서 글루타민 조직센서를 제조하여 pH, 완충용액, 조직 양 및 여러 가지 방해물질의 영향과 전극의 수명 등에 관하여 조사하였다. 그 결과 37$^{\circ}C$에서 pH 7.8, 0.2M 인산완충용액을 사용하였을 때, $8.0 {\times} 10^{-4}$ ∼$5.0 {\times} 10^{-2}$ M 글루타민 직선범위와 52 mV/decade의 감응기울기를 나타내었다. 이 때 사용한 조직 양은 50 mg이었다. 본 센서는 선택성이 탁월한 것으로 나타났다. 이 센서를 장미의 다른 구성요소와 비교하였다. 실제 글루타민의 정량에 유용하게 사용될 것으로 나타났다.