Glucose 정량을 위한 Citrobacter freundii Bio-Sensor의 개발과 그 응용

Preparation of the Citrobacter freundii Bio-Sensor for the Determination of Glucose and Its Applications

  • 인권식 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 홍영석 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 김의락 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 장세용 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 손무정 (계명대학교 자연과학대학 화학과)
  • Ihn Gwon-Shik (Department of Chemistry, College of natural Science, Keimyung University) ;
  • Hong Young-Seuk (Department of Chemistry, College of natural Science, Keimyung University) ;
  • Kim Ui-Rak (Department of Chemistry, College of natural Science, Keimyung University) ;
  • Jang Seh-Yong (Department of Chemistry, College of natural Science, Keimyung University) ;
  • Sohn Moo-Jeong (Department of Chemistry, College of natural Science, Keimyung University)
  • 발행 : 19900900

초록

Citrobacter freundii와 그의 organelle을 CO$_2$ gas-sensor에 고정시켜서 glucose 정량을 위한 biosensor를 조립하였다. 박테리아의 경우가 organelle 보다 감응은 우수하였으나 감응시간은 organelle의 경우가 훨씬 짧았다. 박테리아 전극은 30$^{\circ}C$의 온도에서 pH 7.0 인 0.2M tris-HCl 완충용액을 사용하면 7.0 ${\times}\;10^{-4}$ - 1.0 ${\times}\;10^{-2}$ M glucose 농도범위에서 42.2 mV/decade의 감응기울기를 나타냈다. 이 전극은 glucose에 대해서 선택성이 매우 우수하였으며, 혈청속의 glucose 정량에 사용한 결과 routine analyzer와 좋은 일치를 보였다.

A bio-sensor for the determination of glucose has been constructed by immobilizing the Citrobacter freundii or its organelle on carbon dioxide gas-sensor. The bacterial sensor was better than organelle in response, but the latter showed a shorter response time. The bacterial sensor gave linearity between 7.0 ${\times}\;10^{-4}$ and 1.0 ${\times}\;10^{-2}$ M glucose with a slope of 42.2 mV/decade in pH 7.0, 0.2 M tris-HCl buffer at 30$^{\circ}C$. The selectivity of this sensor was very high for glucose. Employing for the determination of glucose in serum, the sensor showed a good agreement with a routine analyzer.

키워드

참고문헌

  1. Clin. Chem. v.21 A. Indrikson
  2. Anal. Chem. v.56 A. E. G. Cass;C. Davis;G. D. Francis;H. A. O. Hill;W. J. Aston;I. J. Higgins;E. V. Plotkin;L. D. L. Scott;A. P. F. Turner
  3. Anal. Chim. Acta. v.182 M. Mascini;A. Memoli Anal. Chim. Acta.
  4. Anal. Chem. v.40 G. G. Guilbault;P. Bringnac;M. Zimmer
  5. Anal. Chim. Acta. v.116 M. Koyama;Y. Sato;M. Aizawa;S. Suzuki
  6. Anal. Chem. v.51 D. R. Trevenot;R. Strenberg;P. R. Coulet;J. Laurent;D. C. Gautheron
  7. Denki Kagaku(Japan) v.44 M. Aizawa;S. Suzuki
  8. Anal. Chem. Acta. v.66 G. Nagy;L. H. von Storp;G. G. Guilbault
  9. Anal. Chem. v.34 W. J. Blaedel;G. P. Hicks
  10. Anal. Chem. v.32 H. V. Malmstadt;G. P. Hicks
  11. Acta Pharmacol. Toxicol. v.13 R. Bonnichsen;C. Lundgren
  12. Anal. Lett. v.22 no.1 G. S. Ihn;S. T. Woo;M. J. Sohn;R. P. Buck
  13. J. Kor. Chem. Soc. v.32 no.4 G. S. Ihn;B. W. Kim;M. J. Sohn;I. T. Kim
  14. J. Kor. Chem. Soc. v.32 no.4 G. S. Ihn;B. W. Kim
  15. Some Methods for Microbiological Assay S. Bascomb(ed.) ;C. A. Grantham(ed.) ;R. G. Broard(ed.) ;D. W. Lovelock(ed.)