Studies on the Change of Meat Productivies by Season and Sex in Broiler Chickens 1. Effects of season and year on meat productivity

육용계에 있어서 계절 및 성별 산육능력 변화에 관한 연구 1.계절 및 연차가 산육능력에 미치는 영향

  • Published : 1990.03.01

Abstract

Data are presented concerning the effect of different seasons and sexes during the growing period on broier performance. Total 38, 451 broiler chickens were raised in spring, summer and winter and they were marketed at 6 or 7 weeks of age. Birds were alloted to l18 groups (240-360 birds per pen) and weighted at termination in order to determine variation in several economic traits between the sex groups. The results obtained were summarized as follows : 1. Livability, body weights and feed requirements were improved you but there was no significant improvement in feed intake. 2. There was no difference in livability by seasons, but average final weights were ; 2, 320, 2, 238 and 2, 138 grams for spring, winter and summer, respectively, and feed requirements were : 2.02, 2.01 and 2.04 for spring, winter, and summer, respectively.

본 연구는 육용계에 있어서 온도변화에 따르는 계절 및 암수분리사육에 따르는 성별 사육방법이 생존율, 체중, 사료섭취량 및 사료요구율 등에 미치는 효과를 구명하기 위하여 '86 ∼'89연도의 4연간의 육용계 경제능력검정성적을 3계절(봄, 여름, 겨울)과 성별(수탉, 암탉)로 분류하여 계군당 240∼360수씩 12회에 걸쳐 118계군 38,451수를 6, 7주간 조사 기록한 성적으로 분석하였던 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 연차별 개량정도는 생존율, 체중 및 사료요구율에서는 고도의 유의성 (P<0.01)을 나타내었으나, 사료섭취량에서는 큰 차이가 나타나지 않았다. 2. 계절별 산육능력 처리를 보면 생존율은 차이가 없지만 7주령 체중은 봄 2,320g, 겨울 2,238g 및 여름은 2,130g으로 봄에 가장 무거웠고(P<0.01), 사료섭취량도 여름에는 봄에 비해 0.9%,겨울에 비해 0.6% 적게 섭취하였으나(P<0.01), 사료요구율에서는 큰 차이가 나타나지 않았다.

Keywords