한국연초학회지 (Journal of the Korean Society of Tobacco Science)
- 제12권1호
- /
- Pages.19-27
- /
- 1990
- /
- 1225-2131(pISSN)
담배 연기 중 산소 자유 라디칼 측정에 의한 품질 평가
Evaluation of Cigarette Quality by Measurement of Oxygen Free Radicals in Smoke
- Ji-Chang Park (Department of Microbiology, Chungnam National University) ;
- Kyung-Ran Yoon (Department of Microbiology, Chungnam National University) ;
- Young-Ha Rhee (Department of Microbiology, Chungnam National University) ;
- Cheong Ho Lee (Dept. of Genetics & Physiology, Korea Ginseng & Tobacco Research Institute)
- 발행 : 1990.06.01
초록
지금까지 연기중의 Nicotine, CO등 몇몇 화합물의 함량 측정과 관능 검사등을 통하여 담배의 품질을 평가해 왔다. 그러나 담배 연기중의 수 많은 화학 성분들을 고려할 때 전연기 성분이 생체에 미치는 영향을 측정함으로써 그 품질을 평가할수 있는 새로운 방범이 요구된다. 담배연기에 의한 생체 손상 쿵 가장 일차적이고 영향이 큰 것으로 알려진 활성 산소종(H2O2, O2-, ·OH)은 그 반응성이 크고 life time이 짧기 때문에 측정이 어렵다. 저자들은 이들을 분해하는 효소를 이용하여 연기중에서 생성되는 이들 산소 자유 라디칼을 측정하였으며 그 결과 담배의 종류에 따라 이들의 생성이 현저한 차이를 보여 일반적으로 고급 담배로 알려진 것들은 낮았고 저급 담배일 수록 높았다. 따라서 이들 산소 자유 라디칼의 측정은 흡연과 건강이라는 측면에서 매우 유용한 담배의 품질 평가 방법으로 이용될수 있을 것으로 생각된다.
To evaluate tobacco quality, several mathods including sensory test, or measurement of some toxic compounds such as tar, nicotine and carbon monoxide in cigarette smoke have been used. However, many detrimental effects of smoking on the physiological functions including respiratory system reported were turned out to be the action of reactive oxygen species. Therefore, the amounts of oxygen free radicals such as superoxide, hydroxyl radical, even hydrogen peroxide in the cigarette smoke are thought the very important factors. In the present study, we have determined the generation of superoxide and the content of hydrogen peroxide using superoxide dismutase and catalase in the gas and particulate phases obtained from cigarette smoke, respectively. In the aqueous extracts of total particulate materials, suproxide and hydrogen peroxide were detected, and there was an excellent correlation between oxygen tint of oxygen free radicals in cigarette smoke may be a useful index for evaluation of cigarette quality in the aspect of smoking and health.
키워드