Control of Chemical Residues in Animal Foods - Problems and their Countermesures -

동물성 식품에 대한 안전성 확보의 문제점과 대책

  • 이문한 (서울대학교 수의과대학) ;
  • 신광순 (서울대학교 수의과대학)
  • Published : 1990.09.01

Abstract

Heavy resposibility is placed on the veterinarian and the livestock and aquatic animal producers to observe the period for withdrawal of a drug prior to marketing to assure that illegal concentrations of drug residues in meat, milk, egg, fish and other animal foods do not occur. This is essential from a public health standpoint because levels of residues in excess of those legalIy permitted in edible tissues may produce injurious effects when consumed over a long time span. With greater use of animal drugs of chemicals required in production of food crops, livestock and aquatic animals, the possibility of human being continuously exposed to drug and chemical residues for a life time is unequivocally evident. Korean authorities concerned Ministry of Agriculture and Fishery and Ministry of Health and Social Affairs, have recenly made their own regulations to control chemical residues in beef, pork and chicken independently. Consequently, inspection for the chemical residues also have been or will be carried out by the two authorities concerned without any cooperations. It is undoubtfulI to have a single regulation and national residue program for control residual chemicals in animal foods and that the tolerance levels should be established in milk, egg, and freshwater fish. Besides, we have no complete standard methods to analyze the residual chemicals and the methods have not been evaluated their efficiency, precise, accuracy and limit of detection. In this paper, the analytical methods and national residue programs in foreign countries are introduced and discussed and the status of animal food safety in this country is also reviewed.

동물성 식품의 생산을 증가시키기 위하여 다양한 종류의 ehdafn성 약물이 사용되고 있고 공업의 발달과 더불어 각종의 공해물질이 수질과 토양을 오염시키고 있다. 따라서 이와 같은 화학물질이 직접 혹은 간접적으로 동물성 식품을 오염시키거나 식품에 잔류할 가능성이 높아지고 있다. 이에 따라 농림수산부와 보건 사회부에서는 약제 잔류를 방지하기 위하여 잔류 허용기준을 따로이 마련하였고 독자적으로 잔류에 대한 조사연구에 착수하였다. 잔류 약제에 대한 규제는 국민건강을 지킨다는 의미에서 착실히 추진되어야 할 것이나 생산기반이 흔들리지 않는 범위 내에서 점진적으로 진행되어야 할 것이고, 국내에서의 동물성 식품의 안전성 확보를 통하여 수출을 확대하고 무분별한 수입을 억제할 수 있도록 이원화되어 있는 업무를 일원화되어야 한다. 검사를 통하여 잔류를 방지하고자 하는 정책 보다는 생산 단계에서 안전휴약기간을 지키도록 적극 교육, 홍보, 지도하여야 한다. 이 심포지엄 연제에서는 미국과 한국 농림수산부에서는 잔류검사기법에 대한 개요와 검사 계획, 국내에서의 잔류물질에 대한 조사연구 개황, 그리고 허용기준 설정방법 등에 대하여 논의한다.

Keywords